Vecinii de la sud, UIMITI de progresele tarii noastre: De ce romanii traiesc mai BINE decat bulgarii?

analize

In urma cu doua luni, premierul Ponta si-a dat demisia dupa ce in tara au avut loc ample demonstratii impotriva coruptiei. Demonstratiile au fost starnite de un incident tragic intr-un club din Bucuresti. „Coruptia ucide” a devenit lozinca principala a manifestatiilor.

Asa isi incepe comentariul de analiza jurnalistul bulgar Teodor Spasov pentru portalul Actualno. El incearca sa faca o paralela intre Romania si Bulgaria, bazandu-si comparatiile pe date statistice oferite de organismele internationale de sondare. Sa vedem ce mai spune acesta.

Lupta cu coruptia

Coruptia e mare atat in Romania, cat si in Bulgaria, insa, in ultimii ani, se vede un avans considerabil al luptei impotriva acestui flagel la nord de Dunare. Aici chiar se dau sentinte definitive, iar altii ajung dupa gratii in arest preventiv. Asta s-a intamplat cu fostul premier Adrian Nastase, cu fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, si cu 8 oameni din lumea fotbalului, aminteste jurnalistul cateva cazuri celebre.

In arest preventiv au fost tinuti o gramada de oameni influenti, precum si fratele fostului presedinte al Romaniei. Imagini, care ni se par imposibil de vazut in Bulgaria, cel putin la acest moment. Daca vorbim din punct de vedere statistic, in 2013 Bulgaria ocupa locul 77 in clasamentul tarilor cu reusite in lupta impotriva coruptiei, in timp ce Romania este cu 8 pozitii mai in fata, pe 69.

Lustratia

Chiar daca a intarziat cu mai mult decat 20 de ani si acum nu mai poate avea decat o natura simbolica, in 2012 Parlamentul Romaniei a adoptat o lege care ingradeste drepturile a o serie de functionari din fostul regim Ceausescu. Lustratii din Romania au interdictie de 5 ani in a ocupa functii publice printre care presedinte, deputat, primar, judecator si procuror.

Euroscepticism

Ambele tari s-au afiliat NATO in 2004, iar UE, in 2007. Insa in Romania eurooptimismul este mai puternic decat in Bulgaria. Conform Eurobarometru, romanii sunt printre cei mai optimisti cetateni ai UE in ceea ce priveste aceasta constructie unica europeana. Doar polonezii au o incredere mai mare decat ei.

59 la suta dintre romani sunt eurooptimisti, iar 41 sunt eurosceptici, in timp ce la bulgari procentul este de 51-49. In timp ce in tara vecina, Romania, partidele eurosceptice nu au deloc sustinere in societate, in tara noastra sunt multe voci care spun ca poate nu am adoptat calea corecta, continua jurnalistul bulgar.

Nivel de trai

Salariul minim in Romania este putin mai mare decat in Bulgaria, din noiembrie 2015 ajungand la 237 euro, in timp ce in Bulgaria este de 194 euro. Preturile din Romania sunt, in medie, cu 3 la suta mai mari decat la noi. PIB-ul Romaniei este de trei ori mai mare decat cel al Bulgariei, insa si populatia este de 3 ori mai numeroasa. Comparand, unui roman ii revine o suma cu 14 la suta mai mare din PIB, decat unuia din Bulgaria.

Procentul de oameni care traiesc sub pragul saraciei in ambele tarii este apropiat: 21,8 la suta in Bulgaria si 22,2 la suta in Romania.

Presa

In ceea ce priveste mass-media, de ambele parti ale Dunarii exista probleme cu libertatea presei. In timp ce tara noastra a cazut tot mai jos in clasamentul realizat de „Reporteri fara Frontiere”, ocupand locul 106 in 2015, Romania se poate lauda cu un loc 52 in acelasi clasament. In plus, Romania nu a ocupat niciodata o pozitie atat de joasa precum Bulgaria. Conform datelor din 2002-2014, 70 a fost locul cel mai jos ocupat de Romania, in 2004.

Infractionalitate

Infractionalitatea in Bulgaria este mai mare. Comparativ cu cea din Romania, infractiunile inregistrate de politie sunt, in medie, cu 72 la suta mai multe, in timp ce infractiunile de talharie sunt de 3 ori mai multe in Bulgaria. Numarul violurilor in Romania este insa cu 68 la suta mai mare decat in Bulgaria. Consumul de droguri este de 6 ori mai mare in Bulgaria. Numarul sinuciderilor la mia de locuitori este cu 3 la suta mai mare in Bulgaria.

Economie

Economia privata este slaba in ambele tari. Afacerile private sunt mult mai dezvoltate in Romania, in cadrul acestui segment fiind de 7 ori mai multi lucratori decat in Bulgaria, la o populatie de trei ori mai mare. Asta inseamna ca de doua ori mai multi sunt prinsi in sistemul privat din Romania, fata de Bulgaria.

Mortalitatea infantila in Bulgaria are o frecventa de 51 la suta. Posibilitatea ca un om sa atinga varsta de 60 de ani in Romania este cu 15 la suta mai mica decat in Bulgaria. Sistemul de sanatate din Bulgaria este cu 27 la suta mai dezvoltat decat in Romania, conform datelor publicate pe site-ul de statistici globale, Nation Master.

Explicatie foto: Miting al formatiunii extremiste bulgare Ataka.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: