„Vedeti ca Parlamentul iar a mai facut o nefacuta”. Premierul Orban ataca „iresponsabilitatea” PSD: „Parca vor sa duca Romania in stare de a nu putea sa faca fata platilor”

politica

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat, joi, ca legea adoptata de Parlament privind acordarea unor despagubiri ca urmare a secetei este „populista” si nu va putea fi pusa in aplicare, iar premierul Ludovic Orban a cerut atacarea ei la Curtea Constitutionala.

„Vedeti ca Parlamentul iar a mai facut o nefacuta. A trecut o lege. Aici trebuie sa stam tare in sa, pentru ca in fiecare saptamana Parlamentul ne mai toarna cateva reglementari in care ne mai genereaza cheltuieli pentru care nu exista resurse. Parca vor sa duca Romania in stare de a nu putea sa faca fata platilor. Asta-i un asemenea gest de iresponsabilitate. Incercati sa fiti mai activi in comunicarea publica, sa prevenim toate nazdravaniile astea, sa oprim populismele astea care ne genereaza o situatie in care foarte greu vom putea face fata obligatiilor generate de reglementarile adoptate in Parlament”, a sustinut Orban, in debutul sedintei de Guvern.

Oros a replicat ca legea nu va putea fi aplicata, deoarece reprezinta o schema de ajutor de stat si nu are acceptul Comisiei Europene.

„Dimpotriva, ceea ce au facut prin acea lege populista privind despagubirile pentru seceta, necomunicand Comisiei, neavand acceptul Comisiei, pentru ca este o schema de ajutor de stat pana la urma, ei nu au facut decat sa arunce pe piata o lege care nu se va putea aplica niciodata si, mai mult, o sa ii impiedice pe fermieri sa acceseze”, a explicat el, citat de Agerpres.

Premierul le-a cerut ministrilor sa fie prezenti la dezbaterile din Parlament pentru a preveni astfel de situatii.

„Luati legatura cu grupul sa o atacam la Curtea Constitutionala, astfel incat sa nu fim in situatia sa nu putem pune in practica o reglementare. Ar trebui la dezbaterea in plen a unor legi de genul acesta sa fie prezenti ministrii care sa vina cu toate argumentele, pentru a-i convinge pe parlamentari ca nu trebuie sa voteze ca in an electoral, ci in functie de niste argumente foarte solide. Nu putem sa lasam sarabanda asta de proiecte de legi care ies pe banda rulanta din Parlament si care ne creeaza o asemenea dificultate”, a transmis Orban.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 27 mai, proiectul de lege privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile.

S-au inregistrat 212 voturi ‘pentru’, unul ‘impotriva’ si 99 abtineri.

Proiectul de lege, initiat de mai multi parlamentari de la PSD, are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat in vederea acordarii de despagubiri producatorilor agricoli ale caror culturi sunt afectate de fenomene meteorologice nefavorabile, pentru continuarea activitatii acestora.

Aceste fenomene sunt: seceta grava care afecteaza terenurile agricole, inundatii si temperaturii excesiv de scazute sub limita biologica de rezistenta a plantelor.

Potrivit textului adoptat, aceasta schema va respecta prevederile din cadrul sectiunii 1.2.1.2, Cap. 1, partea a II-a din Orientarile Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020 (2014/C 204/01).

Despagubirile se vor acorda producatorilor agricoli ale caror culturii au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depasesc 30% din productie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectiva pana la data producerii fenomenului.

Schema va fi notificata anual Comisiei Europene. In situatia in care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeana solicita modificari privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate in mod corespunzator. In cazul in care Comisia Europeana nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar platit beneficiarilor va ramane definitiv suportat de la bugetul de stat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: