Vela intervine dur peste Jandarmerie. Ii cere sa retraga toate propunerile scandaloase legate de proteste

news

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a dispus Jandarmeriei retragerea propunerilor controversate care vizau modificarea legii adunarilor publice si care ar fi putut duce la interzicerea protestelor care „aduc atingere autoritatii”.

„Aceste propuneri nu sunt asumate de la nivelul MAI si nici la nivelul Guvernului. Jandarmeria nu are atributia de a initia proiecte de legi, iar documentul expus nu este un proiect de lege al MAI. Intr-adevar este un document de lucru initiat de parlamentari cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus in atentia atunci cand s-a adus in dezbaterea participatilor in cadrul unei intalniri informale. Am dispus Jandarmeriei sa extraga toate punctele de vedere avansate la aceste discutii informale”, a declarat vineri Vela.

Jandarmeria a prezentat recent la o intalnire cu societatea civila o serie de modificari ale Legii privind manifestatiile publice, care daca ar fi adoptate de Guvern si ar fi aprobate in Parlament ar duce la interzicerea multora din protestele similare celor din ultimii ani, scrie Europa Libera.

Printr-o serie de mentiuni ambigue, Jandarmeria impune mai multe sintagme care pot fi interpretate, unele dintre ele avand chiar un istoric recent. Este important ca intre modificarile propuse de jandarmi nu este precizat clar, de pilda, in ce conditii si la ordinul cui ar urma ca fortele de ordine sa intervina pentru incetarea unor proteste, in conditiile in care ecourile lui 10 august 2018, cand guvernarea PSD a inecat cu interventia violenta a Jandarmeriei protestele pasnice ale peste 100.000 de oameni in Piata Victoriei. De asemenea, intre solicitarile actuale ale jandarmilor este lasata in seama organizatorilor raspunderea pentru degenerarea unor proteste. Astfel, cine inscrie la primarie un protest este obligat sa angajeze si o firma de paza care sa identifice persoanele recalcitrante si sa le scoata din multime. Daca protestele degenereaza, organizatorii sunt pasibili de amenzi mai mari decat pana acum – de la 5.000 de lei la 30.000 de lei.

Jandarmeria mai sustine ca sunt interzise protestele care urmaresc „initierea sau organizarea unei lovituri de stat sau o actiune contrara sigurantei nationale si ordinii constitutionale”.

O alta mentiune neclara este legata de interdictia protestelor din cauza „defaimarii tarii si a natiunii”, fara sa fie precizat cine stabileste si cum se defineste „defaimarea tarii”.

Mai mult despre:

Comentarii: