Verdict final: Agentia ONU pentru aviatie civila considera Rusia vinovata de doborarea, in 2014, a avionului MH17, care a dus la moartea a 298 de oameni

externe

Rusia, vinovata, doborare, MH17, verdict final

Agentia ONU pentru aviatie civila, OACI, a apreciat luni ca Rusia este responsabila pentru prabusirea zborului MH17, doborat in urma cu zece ani deasupra Ucrainei si soldat cu moartea a 298 de pasageri si membri ai echipajului, scrie The Guardian.

Aceasta decizie a fost luata in urma plangerilor formulate de Tarile de Jos si Australia. Consiliul organizatiei, cu sediul la Montreal, Canada, a considerat plangerile „fondate in fapt si in drept”.

„Federatia Rusa nu si-a respectat obligatiile prevazute de dreptul aerian international in cazul distrugerii zborului MH17 al Malaysia Airlines in 2014”, a indicat organizatia intr-un comunicat dat publicitatii luni.

Aceasta este prima decizie a consiliului organizatiei „privind fondul unei diferend intre state membre”.

Pe 17 iulie 2014, Boeingul 777, care facea legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, a fost doborat de o racheta sol-aer BUK de fabricatie ruseasca deasupra unui teritoriu sub controlul separatistilor pro-rusi.

Toti cei 298 de pasageri si membri ai echipajului au fost ucisi, printre care 196 de cetateni olandezi si 38 de australieni.

In 2022, justitia olandeza a condamnat trei barbati la inchisoare pe viata pentru rolul lor in tragedie, printre care doi rusi, dar Moscova a refuzat in mod constant sa extradeze orice suspect.

Rusia a negat in mod constant orice implicare in incident.

„Acesta este un moment istoric in cautarea adevarului, dreptatii si responsabilitatii pentru victimele accidentului MH17, familiile si cei dragi ai acestora”, a declarat guvernul australian intr-un comunicat dupa anuntul OACI.

Guvernul australian solicita actiuni rapide pentru a remedia aceasta incalcare. „Facem apel la Rusia sa isi asume in sfarsit responsabilitatea pentru acest oribil act de violenta si sa isi repare comportamentul flagrant, asa cum prevede dreptul international”, a adaugat Canberra.

La randul sau, ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, a salutat decizia, spunand ca aceasta nu va putea „sterge durerea si suferinta” celor apropiati victimelor, dar ca este „un pas important spre adevar si dreptate”.

Anul trecut, anchetatorii internationali si-au suspendat investigatiile, intrucat nu dispuneau de probe suficiente pentru urmarirea penala a altor suspecti. Potrivit anchetatorilor, existau „indicii puternice” ca presedintele rus Vladimir Putin a autorizat transferul sistemului antiaerian BUK catre separatistii pro-rusi, care au lansat racheta antiaeriana ce a doborat avionul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: