Verdict OFICIAL: Gabriel Oprea a PLAGIAT. Cum l-a ajutat titlul de „doctor” in cariera politica

politica

Fostul vicepremier si lider UNPR, Gabriel Oprea, a primit verdictul de plagiat din partea Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU, urmand ca la 1 august, intr-o sedinta a Consiliului general, forul de decizie suprema al CNATDCU, sa se voteze daca teza de doctorat a lui Oprea devine un plagiat recunoscut oficial, potrivit unor surse citate in exclusivitate Digi24.ro.

Sentinta asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost deja stabilita si de catre un grup de lucru, dar si de catre Comisia de stiinte juridice a CNATDCU. La sedinta de la 1 august a Consiliului general al CNATDCU, unde sunt convocati 47 de membri – presedinti si vicepresedinti de comisii de specialitate, se va stabili oficial daca Oprea a plagiat. Din acel moment, in cazul in care verdictul specialistilor in stiinte juridice ai CNATDCU ramane neschimbat, retragerea titlului de doctor pentru Oprea devine o formalitate in cazul in care fostul ministru de Interne si vicepremier nu il contesta.

Acuzatia de plagiat la adresa lucrarii de doctorat a lui Gabriel Oprea a aparut in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a demonstrat ca intreaga lucrare a celui care pe atunci era ministru de Interne si vicepremier, nu continea niciun citat cu ghilimele.

Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulata „Plangerea prealabila – perspectiva istorica”, a fost sustinuta de Oprea in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si il are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD, avocat penalist in portofoliul caruia se afla clienti din lumea politica, de la Adrian Nastase la Dan Ioan Popescu si fost rector al Universitatii private Nicolae Titulescu.

Lucrarea lui Oprea, potrivit acuzatiilor, prezinta paragrafe si pagini intregi copiate, potrivit unor surse ar fi vorba de zeci de pagini din cele circa 250 ale tezei.

Se pare ca Oprea ar fi copiat masiv dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-un specialist in dreptul penal al perioadei interbelice, Constantin Turai, care, in 1938, a publicat lucrarea „Plangerea prealabila. Teoria generala a plangerii prealabile. Aplicatiunea romana”. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa i se atribuie dreptul auctorial si fara sa fie introdus in ghilimele.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti s-a pronuntat, in septembrie anul trecut, in privinta tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, considerand-o un plagiat. Marian Popescu, presedintele Comisiei citate, a spus ca a identificat mai multe formule de copiere in lucrarea lui Gabriel Oprea – nu doar copy&paste, nu doar citari fara ghilimele, ci si copiere de idei, reformulate pe scurt.

Titlul de doctor obtinut de Gabriel Oprea coincide cu inaintarea acestuia in cariera politica. Din 2001, Oprea a ocupat mai multe functii in care a fost numit de catre premierul de atunci, Adrian Nastase, intre care a fost prefect al Capitalei, consilier si secretar de stat in cabinetul fostului lider al PSD, pentru ca, anul 2005 sa-l prinda unul dintre principalii oameni de decizie ai PSD. In paralel, Oprea a devenit profesor si indrumator de doctorate la Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazu (a SRI).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: