Veste buna, aliatul lui Dragnea de la Budapesta nu are un scor satisfacator la alegeri. Prezenta la vot in Ungaria este istorica

externe

Prezenta la vot la alegerile parlamentare din Ungaria a fost de 68,13%, mult mai mare fata de ultimele trei alegeri legislative, potrivit datelor transmise de Oficiul National de Alegeri din Ungaria, scrie Reuters, citata de news.ro.

Datele intermediare de la ora 19.30 au aratat o participare la vot de 68,13 la suta. Potrivit unor estimari publicate de presa ungara, iliberalul Viktor Orban si Fidesz au pierdut majoritatea de doua treimi, insa vor avea parte de o majoritate simpla in viitorul Parlament.

Votarea s-a incheiat oficial la ora locala 19.00, insa programul unor sectii a fost prelungit pentru ca toti cei aflati la cozi sa-si poata alege reprezentantii in Legislativ si implicit prim-ministrul.

Pana la ora 17.00 votasera 63,21% – un scor istoric – fata de 54,4% la ultimele alegeri legislative. In toata Ungaria, siruri impresionante de persoane s-au format la sectiile de votare. La ora 13.00, rata de participare atingea un nivel istoric de 53,64%, fata de 46,78% in urma cu patru ani.

In absenta unui sondaj la iesirea de la urne, primele estimari vor fi cunoscute doar foarte tarziu duminica seara.

La alegerile legislative din Ungaria au fost chemati la urne 7,9 milioane de cetateni cu drept de vot, pentru a-i desemna pe cei 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta si implicit premierul.

Daca Partidul national-conservator Fidesz al lui Orban, in varsta de 54 de ani, pare ca si-a asigurat victoria, aceasta prezenta istorica la vot compromite sansele de a obtine o noua „super-majoritate” ca in 2010 si 2014.

Viktor Orban, in varsta de 54 de ani, care si-a inceput cariera ca activist liberal la sfarsitul anilor ’80, este liderul din Uniunea Europeana cu a doua cea mai lunga perioada de guvernare, dupa Angela Merkel in Germania.

Formatiunea sa politica, Fidesz, si aliatul sau social-democrat Partidul Popular Crestin Democrat (KDNP) au castigat mai bine de doua treimi din locurile in Parlament la ultimele doua alegeri, din 2010 si 2014.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: