Veste buna. Chiar daca Romania voteaza impotriva, Kovesi are deja majoritate in Consiliul UE

news

Surse de la Bruxelles anunta ca in COREPER exista deja o majoritate in favoarea desemnarii Laurei Codruta Kovesi drept sefa a Parchetului European. Dancila a anuntat, miercuri, ca Romania va vota impotriva lui Kovesi.

Consiliul Uniunii Europene are joi o intrunire, pentru o discutie pe tema desemnarii procurorului-sef european. Este posibil sa fie luata si o decizie legata de sefia Parchetului UE, anunta europarlamentarul Siegfried Muresan.

Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a anuntat deja ca sunt doar trei state membre care se opun lui Kovesi: Croatia, Grecia si Letonia.

„Informatii de ultima ora despre negocierile pentru desemnarea Procurorului sef european! Negociatorii Consiliului UE i-au informat pe cei ai Parlamentului European, care s-au prezentat la discutii cu mandatul de a reitera sustinerea Laurei Codruta Kovesi, ca tehnic, scriptic, Jean Francois Bohnert este candidatul sustinut de Consiliu pentru sefia EPPO. Explicatia: alegerile pentru Parlamentului European, for care trebuia sa reconfirme negociatorii si mandatul acestora.

Consiliul a luat act de pozitia Parlamentului European. Subiectul va fi joi pe ordinea de zi a sedintei COREPER II, de unde fac parte reprezentantii permanenti ai fiecarui stat membru. Nu este exclus ca joi sa aiba loc un vot, deoarece nici in Consiliu nu exista o viziune unanima. Se pare ca Croatia, Grecia si Letonia nu sustin candidatul roman. Trebuie precizat ceva: doar 22 de state participa la procedura desemnarii sefului Parchetului European, restul nu au dorit.

Urmatoarea etapa in cadrul procedurii va avea loc marti, la Bruxelles, cand cele doua echipe de negociere se vor intalni, iar trimisii Consiliului ii vor informa pe cei ai Parlamentului ce s-a decis joi al COREPER II. Fireste, sper sa aflam chiar joi cum stam!”, informeaza Rares Bogdan.

Premierul Viorica Dancila, a reiterat, miercuri seara, icaGuvernul nu o sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european, precizand ca, joi, ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana va vota impotriva fostului procuror-sef DNA.

Din echipa de negociatori ai Parlamentului European pentru pozitia de procuror-sef european fac parte Monika Hohlmeier, presedinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania; Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), S&D, Spania si Maite Pagazaurtundua, vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.

Intrebata cum va vota joi Luminita Odobescu, ambasadorul Romaniei la UE, Viorica Dancila a subliniat ca impotriva.

Presedintele Parlamentului European David Sassoli a transmis, pe 18 iulie, o scrisoare catre Consiliul UE in care a reiterat sustinerea fata de Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european, conform unui comunicat de presa al institutiei.

Mai mult despre:

Comentarii: