Veste buna pentru Kiev, NATO ar urma sa scurteze procesul de primire al Ucrainei: „Toti aliatii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar in ce priveste Ucraina”

externe

Jean Stoltenberg, NATO, ajutor, Ucraina, Trump reales

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat luni ca statele membre ale acestei aliante vor examina la summitul lor care incepe marti la Vilnius reducerea la un singur pas a procesului de aderare a Ucrainei la NATO, respectiv renuntarea la Planul de Actiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan – MAP), in timp ce ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba sustine ca decizia de eliminare a acestui plan este deja luata, relateaza agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Vorbind la o conferinta de presa inaintea summitului, Stoltenberg a spus ca una dintre propunerile pe care aliatii le vor discuta pentru a apropia Ucraina de NATO este suprimarea Planului de Actiune pentru aderarea la NATO, astfel ca in cazul unei viitoare aderari a Ucrainei s-ar trece „de la un proces din doi pasi la un proces cu un singur pas”.

Intrebat precis daca exista deja o decizie in acest sens, el a raspuns ca inca nu a fost luata o decizie definitiva. „Se desfasoara consultari si astazi vor fi alte reuniuni. Dar sunt sigur ca toti aliatii vor fi de acord asupra unui mesaj foarte clar de asemenea in ce priveste Ucraina”, a adaugat Stoltenberg.

De partea sa, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a scris pe Twitter ca NATO a decis deja sa renunte la MAP in cazul Ucrainei. „Dupa discutii intensive, aliatii NATO au ajuns la un consens de a elimina MAP din calea aderarii Ucrainei. Salut aceasta decizie indelung asteptata care scurteaza drumul nostru catre NATO”, a transmis Kuleba.

De asemenea, un responsabil occidental a declarat agentiei France Presse, cu conditia anonimatului, ca aliatii NATO „sunt pregatiti” sa elimine pentru Ucraina respectivul plan. Totusi, adauga acelasi oficial, „chiar daca acesta va fi suprimat, Ucraina tot va trebui sa efectueze alte reforme inaintea aderarii la NATO”.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, asteptat la summitul NATO din 11-12 iulie, cere angajamente clare asupra unei perspective de aderare de indata ce razboiul cu Rusia se va incheia. Dar statele membre inca mai cauta o linie comuna asupra garantiilor de securitate pe care sunt dispuse sa le ofere Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: