Veste buna pentru Zelenski. SUA si Canada sustin „ferm” aderarea la NATO a Ucrainei

externe

Volodimir Zelenski, conferinta de presa anuala, drone, Ucraina, razboi

Statele Unite si Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderari a Ucrainei la NATO, fara insa a sprijini o procedura accelerata, noteaza AFP, citata de Agerpres.

„Sustinem ferm intrarea in NATO a tarilor care doresc sa adere si care pot contribui la aceasta cu capacitatile lor”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, adaugand ca Statele Unite ramane fidele politicii „usii deschise” a Aliantei.

Dar, a adaugat el, „exista un proces pentru asta si tarile vor continua sa urmeze acest proces”.

Seful diplomatiei americane a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratiile presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, lansand un apel la o aderare accelerata a tarii sale la Alianta Nord-Atlantica dupa declararea anexarii de catre Rusia a unor teritorii ucrainene.

Alaturi de el, sefa diplomatiei de la Ottawa, Melanie Joly, a fost mai explicita, amintind ca tara sa „a sustinut intotdeauna aderarea Ucrainei la NATO”.

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost evaziv cand a fost intrebat despre cererea Ucrainei de „aderare accelerata” la NATO.

„Fiecare democratie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO si am spus din nou si din nou ca usa ramane deschisa”, a declarat el. Dar o decizie privind adeziunea trebuie aprobata „in unanimitate” de catre toate cele 30 de tari membre, a reamintit Jens Stoltenberg.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: