externe

Veste buna. Prima tara din UE care a relaxat restrictiile anunta ca NU s-a accelerat numarul de infectari

Danemarca, prima tara din afara Asiei care a relaxat masurile de izolare, a anuntat joi ca raspandirea epidemiei de COVID-19 nu s-a accelerat pe teritoriul sau dupa ce Guvernul de la Copenhaga a decis sa ridice gradual restrictiile incepand cu jumatatea lunii aprilie, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Aceasta tara a inceput sa redeschida unitatile de tip after-school si scolile pentru elevii din ciclul primar in urma cu doua saptamani, care au fost urmate de saloanele de coafura si alte companii mici pe 20 aprilie, dupa ce autoritatile locale au constatat o scadere a numarului de infectii si de decese.

„Nu exista semnale ca epidemia de COVID-19 accelereaza”, au declarat reprezentantii Statens Serum Institut (Institutul de Stat pentru Seruri), care coordoneaza programele de pregatire a populatiei pentru maladiile infectioase.

Asa-zisa rata „R”, ce indica numarul mediu de persoane infectate de un singur caz testat pozitiv, a crescut usor in ultimele doua saptamani, dar a ramas la o valoare subunitara, au precizat oficialii danezi.

Guvernele din lumea intreaga doresc ca rata „R” sa se mentina la valori subunitare – fapt care ar insemna ca fiecare persoana infectata transmite virusul la cel mult o alta persoana – inainte de a relaxa masurile de izolare a populatiei.

Germania a anuntat marti ca rata „R” de pe teritoriul sau a crescut din nou la valoarea 1,0 dupa relaxarea restrictiilor de saptamana trecuta.

Danemarca, una dintre primele tari din Europa care au decretat starea de urgenta, a raportat 452 de decese cauzate de noul coronavirus pana joi, in timp ce numarul internarilor a scazut constant pe parcursul lunii aprilie.

„Nu exista niciun fel de semnal ca redeschiderea partiala a cauzat o raspandire mai mare a infectiilor”, a declarat Christian Wejse, cercetator la departementul de boli infectioase din cadrul Universitatii Aarhus.

„Cel putin, nu exista indicii ca ne indreptam spre un alt val al epidemiei. Aceasta era marea ingrijorare, dar nu vad deloc un astfel de fenomen in prezent”, a adaugat el.

Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a declarat miercuri ca raspandirea noului coronavirus se afla „sub control” si ca va prezenta un plan care va contine urmatoarele etape de relaxare a restrictiilor inainte de data de 10 mai.

„In niciun caz nu suntem in deplina siguranta, dar acum avem un bun punct de plecare pentru a reduce si mai mult numarul de infectari”, a declarat Christian Wejse.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

5 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

9 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

9 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

9 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

10 ore ago