Veste mare, s-a descoperit un medicament care „ucide” leucemia eficient. Studii preliminare

externe

Cercetatorii au identificat o forma unica de chimioterapie care, conform experimentelor preliminare, este eficienta in atacarea diferitelor celule leucemice, anunta CTV News din Canada.

Publicat in revista Leukemia, un studiu realizat de cercetatorii de la Rice University si de la University of Texas MD Anderson Cancer Center a descoperit diversi compusi care vizeaza in mod specific mitocondriile, care furnizeaza energie celulelor.

„Desi acest lucru este foarte promitator, suntem inca la o anumita distanta de a avea un nou tratament pe care sa il putem folosi in clinica”, a declarat intr-un comunicat Natasha Kirienko, biochimist la Rice si autor corespondent al studiului. „Mai avem inca multe de descoperit”.

Cercetatorii au analizat anterior aproximativ 45.000 de compusi cu molecule mici pentru a gasi unii care vizeaza mitocondriile.

Pentru cel mai recent studiu, ei au ales opt si au gasit intre cinci si 30 de analogi apropiati pentru fiecare.

Cercetatorii au efectuat apoi zeci de mii de teste pentru a determina care dintre acestea erau toxice pentru celulele leucemice, fie ca atare, fie atunci cand erau combinate cu medicamente de chimioterapie existente, cum ar fi doxorubicina.

S-a demonstrat ca cei opt compusi tintesc mitocondriile prin declansarea unui proces numit mitofagie, adica atunci cand o celula isi scoate din uz si isi recicleaza mitocondriile vechi.

Cancerul este cunoscut pentru faptul ca foloseste mitofagia pentru a se alimenta, spun cercetatorii, cercetarile anterioare aratand ca celulele leucemice au mult mai multe mitocondrii deteriorate decat cele sanatoase.

Cercetatorii au crezut ca medicamentele care provoaca mitofagia ar putea slabi celulele leucemice si le-ar face mai sensibile la chimioterapie.

In cele din urma, au descoperit ca sase dintre ele au fost cele mai eficiente pentru a distruge celulele de leucemie mieloida acuta. Dintre acestea, cinci au fost, de asemenea, eficiente la uciderea celulelor de leucemie acuta limfoblastica si de leucemie mielogena cronica.

Toate medicamentele care induc mitofagia au provocat mult mai putine daune celulelor sanatoase, spun cercetatorii.

Experimentele au aratat, de asemenea, ca mai multi compusi care induc mitofagia au fost „semnificativ” mai sinergici cu doxorubicina.

Pentru experimentele finale, cercetatorii au testat unul dintre cei mai eficienti compusi pe soareci carora le-au fost implantate celule canceroase de la un pacient cu leucemie.

Studiul a constatat ca acest compus a fost eficient in uciderea celulelor de leucemie mieloida acuta la soareci.

„Trebuie sa perfectionam doza care credem ca ar fi cea mai buna si, poate cel mai important, trebuie sa testam pe o mare varietate de cancere AML (leucemie mieloida acuta)”, a declarat Kirienko.

„AML are o multime de variatii si trebuie sa stim ce pacienti au cele mai mari sanse sa beneficieze de acest tratament si care nu. Numai dupa ce vom face aceasta munca, ceea ce ar putea dura cativa ani, vom putea incepe testele la om”, a subliniat cercetatoarea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: