externe

Veste proasta pentru Kremlin de la Kiev: „Ne aflam la 50 km de granita cu Rusia. Peste 3.000 de kilometri patrati au reintrat sub control ucrainean”

Ucraina a anuntat duminica aceasta ca trupele sale au recucerit in septembrie peste 3.000 de kilometri patrati de teritoriu de la trupele ruse in timpul unei contraofensive in nord-estul tarii, transmite agentia France Presse.

„De la inceputul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri patrati au reintrat sub control ucrainean”, a declarat intr-un comunicat Valeri Zalujnii, comandantul sef al armatei ucrainene.

„In jurul Harkovului, am inceput sa avansam nu doar in sud si est, ci si catre nord. Ne aflam la 50 de kilometri de granita” cu Rusia, a explicat militarul ucrainean.

Fortele de la Kiev si-au dublat castigurile teritoriale in putin peste 24 de ore, mentioneaza BBC. Avansul rapid al Ucrainei a facut ca trupele sa intre sambata in orasele cheie Izium si Kupiansk.

Oficialii de la Kiev au declarat ca fortele ucrainene inca lupta pentru a prelua controlul asupra mai multor asezari din jurul orasului Izyum, adaugand totodata ca peste 30 de orase si sate au fost recucerite in regiunea Harkov.

Ministerul rus al Apararii a confirmat retragerea fortelor sale din Izium si din Kupiansk, ceea ce, potrivit acestuia, va permite fortelor sale „sa se regrupeze” pe teritoriul detinut de separatistii sustinuti de Moscova.

De asemenea, ministerul rus a confirmat retragerea trupelor dintr-un al treilea oras-cheie, Balaklia, pentru a „consolida eforturile” pe frontul din Donetk. Fortele ucrainene au intrat vineri in acest oras.

Ritmul contraatacului nu numai ca i-a luat pe rusi prin surprindere, dar i-a surprins chiar si pe unii ucraineni. Avansurile ucrainene – daca se vor mentine – ar fi cele mai semnificative schimbari pe linia frontului de cand Rusia s-a retras din zonele din jurul Kievului in aprilie.

Kupiansk a servit ca principal centru de aprovizionare al Rusiei in estul tarii, iar pierderea orasului Izium – pe care Moscova a petrecut mai mult de o luna incercand sa il cucereasca la inceputul razboiului – ar fi vazuta ca o umilinta majora pentru presedintele Vladimir Putin.

Potrivit unui expert militar, avansarea ucraineana marcheaza prima data de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace cand unitati intregi rusesti au fost pierdute.

Castigurile vor fi vazute, de asemenea, ca un semn ca armata ucraineana are capacitatea de a recuceri teritoriile ocupate – un lucru crucial in conditiile in care Kievul continua sa ceara sprijin militar aliatilor occidentali aflati la grea incercare.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat ca ultimele evolutii au aratat ca fortele sale ar putea pune capat mai repede razboiului cu mai multe arme occidentale.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Bilant „glorios”: fostul ministru rus al Apararii, Serghei Soigu, este vinovat de moartea a peste 350.000 de oameni, inclusiv propriii sai soldati, sustine omologul sau britanic

Serghei Soigu, ministrul rus al Apararii demis duminica de Vladimir Putin, este responsabil pentru "peste…

13 minute ago

Celebrul actor Jerry Seinfeld, huiduit la ceremonia de absolvire a Universitatii Duke de catre studentii pro-palestinieni, pe motiv ca ar sustine Israelul

Cunoscutul actor de comedie Jerry Seinfeld a tinut duminica discursul de inaugurare la ceremonia de…

28 de minute ago

Actorul Steve Buscemi, lovit cu pumnul in fata in plina strada, la New York, de un individ care l-a atacat la intamplare

Actorul Steve Buscemi este intr-o stare buna de sanatate, dupa ce a fost lovit cu…

58 de minute ago

Serviciile secrete sud-coreene investigheaza posibile transporturi ilicite de armament din Coreea de Nord catre Rusia

Agentia de spionaj din Coreea de Sud a declarat duminica ca analizeaza suspiciunea de furnizare…

O oră ago