Veste proasta pentru Moscova. NATO anunta „mai multe arme grele pentru Ucraina”. „Suntem intr-o faza decisiva a razboiului” – Stoltenberg

externe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronuntat in favoarea furnizarii de mai multe arme grele Ucrainei, inaintea unor noi discutii la Ramstein privind ajutorul militar occidental pentru aceasta tara, relateaza DPA si AFP, citate de Agerpres.

”Angajamentele recente pentru echipamente grele de razboi sunt importante – si ma astept la mai multe in viitorul apropiat”, a declarat Stoltenberg duminica pentru ziarul german de afaceri Handelsblatt.

„Suntem intr-o faza decisiva a razboiului. Ne confruntam cu lupte crancene. Prin urmare, este important sa furnizam Ucrainei armele de care are nevoie pentru a invinge si pentru a continua ca natiune independenta”. Sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapida cale spre pace, a spus el.

Seful NATO a vorbit inaintea unei noi reuniuni de coordonare a tarilor occidentale care ofera ajutor Ucrainei, care va avea loc pe 20 ianuarie la baza americana de la Ramstein, in Germania.

Kievul cere de luni de zile mai multe arme grele. Natiunile occidentale au fost mult timp reticente in a livra armament greu Ucrainei, invocand temeri de a fi atrase in razboi sau de a provoca Rusia, comenteaza AFP.

Gama de arme furnizate s-a extins acum. La inceputul acestei luni, Franta, Germania si Statele Unite au promis trimiterea de vehicule blindate care transporta tancuri de infanterie sau de recunoastere – 40 de Marder germane, 50 de Bradley americane si AMX-10 RC franceze.

Marea Britanie a anuntat sambata ca va livra tancuri Challenger 2 Ucrainei, devenind astfel prima tara care furnizeaza tancuri grele de productie occidentala Kievului. Moscova a denuntat o decizie care nu ar face decat sa „intensifice” conflictul.

Polonia si Finlanda si-au manifestat disponibilitatea de a furniza Ucrainei tancurile mai grele Leopard 2.

Potrivit secretarului general al NATO, presedintele rus Vladimir Putin a facut o greseala atacand Ucraina. „A supraestimat forta propriilor sale forte armate. Le vedem pasii gresiti, lipsa de moral, problemele de comandament, echipamentul slab”, a spus el. Dar rusii „au demonstrat ca sunt dispusi sa suporte pierderi grele pentru a-si atinge obiectivul”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: