Veste proasta pentru Orban si Moscova: 58% dintre maghiarii consultati (1,1 milioane) sunt de acord cu aderarea Ucrainei la UE

Rivalul premierului ungar Viktor Orban, Peter Magyar, a prezentat duminica la Budapesta, in fata a mii de persoane, rezultatele unei mari consultari, una dintre mize fiind chestiunea aderarii Ucrainei la Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP.
Subiectul este foarte sensibil in aceasta tara vecina cu Ucraina, odata cu apropierea alegerilor parlamentare din primavara anului 2026.
Initiativa lui Magyar, numita ‘Vocea natiunii’, a fost lansata pe 24 martie online si pe teren, el insusi mergand sa se intalneasca cu alegatorii ‘in fiecare colt al tarii’, a spus el, adresandu-se unei piete pline de lume.
Aproximativ 12.000 de voluntari au strabatut mediul rural, uneori victime ale atacurilor violente ale sustinatorilor lui Orban, conform unor videouri distribuite pe internet.
Peste 1,1 milioane de cetateni din aceasta tara de 9,6 milioane de locuitori au raspuns la un total de 13 intrebari despre impozite, pensii, dar si subiecte internationale.
In fata unui guvern care ataca in mod regulat Bruxellesul, 98% au sustinut apartenenta Ungariei la UE, in timp ce 58% au spus ca sunt in favoarea aderarii Ucrainei, in contextul in care negocierile au fost lansate oficial in iunie 2024.
‘Rezultatele arata ca subiectul divizeaza societatea si, prin urmare, va fi supus unui referendum obligatoriu din punct de vedere juridic atunci cand vom veni la putere’, a spus Magyar, promitand in acelasi timp ca Ungaria va deveni din nou ‘un aliat NATO mandru si de incredere si un membru cu drepturi depline al UE’.
Fostul functionar public de rang inalt, in varsta de 44 de ani, devenit un critic virulent al puterii, spera sa puna capat anul viitor guvernarii lui Orban, care a redus treptat echilibrul de puteri de la revenirea sa la conducerea executivului ungar in 2010.
Formatiunea Tisza a lui Magyar reprezinta o provocare fara precedent pentru partidul Fidesz, al carui avans solid a disparut, conform mai multor sondaje.
Premierul a ripostat prin inasprirea tonului, in special impotriva Ucrainei, a carei apartenenta la UE, in opinia sa, ar ‘ruina’ blocul comunitar.
Guvernul intentioneaza sa trimita saptamana viitoare un buletin de vot prin care sa le ceara maghiarilor sa voteze pro sau contra, o metoda fara efect juridic pe care a folosit-o din 2015 pentru a-si legitima pozitiile anti-UE.
In documentul explicativ, el lanseaza mai multe amenintari fara nicio dovada: ‘pierderea fondurilor europene destinate tarii noastre, care ar fi platite in intregime Ucrainei’, ‘sosirea masiva a fortei de munca ucrainene ieftine’ in detrimentul maghiarilor sau aparitia retelelor criminale organizate ucrainene si chiar a epidemiilor din cauza lipsei de vaccinare suficienta in Ucraina.