Veste proasta pentru „smecherii” din PSD si PNL. Sefa CE anunta noi instrumente de lupta in tarile UE impotriva „imbogatirii ilicite”

externe

Presedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a avansat miercuri o viitoare propunere de actualizare a cadrului european de lupta impotriva coruptiei, cu noi standarde pentru infractiunile legate de acest domeniu, relateaza EFE, citata de Agerpres.

„As dori sa ma concentrez asupra coruptiei, cu toate fatetele sale. Fateta reprezentata de agentii straini care incearca sa ne influenteze sistemul politic. Fateta reprezentata de intreprinderile sau fundatiile dubioase care abuzeaza de banii publici”, a declarat ea in discursul sau anual despre starea Uniunii Europene in plenul Parlamentul European la Strasbourg.

Von der Leyen a precizat ca propunerea va fi prezentata „anul viitor” si ca „va ridica standardele” in ceea ce priveste „infractiuni precum imbogatirea ilicita, traficul de influenta si abuzul de putere, pe langa infractiunile mai clasice, cum ar fi mita”.

„Daca vrem sa fim credibili atunci cand le cerem tarilor candidate sa isi consolideze democratiile, trebuie ca si noi sa eradicam coruptia pe plan intern”, a adaugat ea, precizand ca va propune, de asemenea, „includerea coruptiei in regimul nostru de sanctiuni in materie de drepturi ale omului, noul nostru instrument de protejare a valorilor noastre in strainatate”.

Von der Leyen a mentionat, de asemenea, „datoria” Comisiei Europene de a continua sa protejeze valorile statului de drept si, desi nu s-a referit la problemele din Ungaria si Polonia, a dat asigurari ca va „continua sa insiste” asupra apararii independentei sistemului judiciar si a protectiei bugetului european prin noul mecanism de conditionalitate.

Ea a mentionat, de asemenea, ca Bruxelles-ul va prezenta un pachet de aparare a democratiei pentru a dezvalui influenta straina sub acoperire si finantarea „tulbure” de tipul celei care a ajuns, de exemplu, la centrul independent de cercetare pe care Universitatea din Amsterdam l-a inchis in acest an dupa ce s-a descoperit ca acesta era finantat de entitati chineze si „publica asa-numite cercetari privind drepturile omului, calificand drept ‘zvonuri’ dovezile privind lagarele de munca fortata pentru uiguri”.

„Aceste minciuni sunt toxice pentru democratiile noastre. Va supun atentiei urmatorul lucru: am introdus acte legislative pentru a examina, din motive de securitate, investitiile straine directe in intreprinderile noastre. Daca facem acest lucru pentru economia noastra, nu ar trebui oare sa facem acelasi lucru si pentru valorile noastre?”, a adaugat sefa CE.

„Trebuie sa ne protejam mai bine de interferentele rauvoitoare (…) Nu vom permite cailor troieni ai autocratiei sa ne atace din interior democratiile”, a mai spus ea.

Comentarii: