Vestea inceputului de an. SRI ar putea reveni in lupta anticoruptie, CSAT urmeaza sa ia o decizie la solicitarea ministrului de Finante

analize

Alex Costache, jurnalist TVR specializat pe justitie, anunta ca SRI ar putea reveni in lupta impotriva coruptiei daca CSAT va decide ca evaziunea fiscala este o problema de securitate nationala, asa cum doreste ministrul Finantelor, Florin Citu.

„Daca CSAT il asculta pe ministrul Citu si califica evaziunea fiscala drept o problema de securitate nationala, acest lucru ar putea reporni inclusiv anticoruptia.

De ce? Evaziunea ca amenintare la securitatea nationala inseamna combaterea ei cu SRI, cu MSN-uri (mandate de siguranta nationala, pe securitate economica; asta e inca legal, nu si-a bagat coada CCR).

Legea combaterii evaziunii fiscale este foarte dura. De exemplu, pentru evaziune fiscala mai mare de 100.000 de euro, pedeapsa este intre 7 si 15 ani. Minim 7 ani! Prin urmare, cel prins cu asa ceva e aproape obligat sa denunte pe cineva ca sa faca 19-le si sa isi reduca pedeapsa la jumatate.

Pe cine ar putea sa denunte oamenii de afaceri prinsi cu evaziune, daca nu pe functionarii carora le-au dat spaga!?

Prin urmare, sunt solutii, trebuie doar ‘sa se vrea!’, cum zice poporul si vrea dl. Citu. Bravo lui!”, a explicat Costache.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat vineri ca evaziunea fiscala a ajuns o „problema de securitate nationala” si ca va initia actiuni in cadrul CSAT.

„A venit momentul. Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala. Chiar la inceput de an voi introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF si MFP ca obiectiv de importanta nationala.

Concomitent voi face toate demersurile ca incepand din acest an ANAF sa efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de marimea lor. (Exceptie fac cazurile de flagrant/sesizari)”, anunta Citu pe Facebook.

Citu a spus deja pe 19 decembrie informatizarea ANAF trebuie sa fie proiect de siguranta nationala pentru a accelera procesul.

„Eu vreau sa accelerez acest proces de informatizare atat a ANAF, cat si a ministerului. Trebuie sa intelegem exact cum sunt cheltuiti banii publici si sa eliminam risipa. Daca doar avem imaginea de suprafata, nu o sa intelegem niciodata ce se intampla. De ce sunt alocati bani, cate ministere si de ce nu se fac acele proiecte. Banii sunt alocati si cand ma uit la ministere, iar cand ma uit la executie vad ca nu se intampla nimic”, a afirmat ministrul Finantelor.

Nu voi veni cu nicio schimbare, de Cod fiscal, de informatizare, fara sa fi discutat cu dumneavoastra (mediul de afaceri n.r.).

Potrivit acestuia, daca nici acum nu incepem, in 2020, „eu nu cred ca se va intampla prea curand”.

Mai mult despre:

Comentarii: