Vesti bune pentru Chisinau si Kiev. UE va incepe negocierile de aderare cu Ucraina si Republica Moldova pana la sfarsitul lunii iunie

externe

maia sandu, volodimir zelenski

Pana in prezent, Ucraina a finalizat tot ceea ce este necesar pentru inceperea negocierilor de aderare la UE. Ucraina conteaza pe aprobarea cadrului de negociere si pe deschiderea negocierilor de aderare la UE pana la sfarsitul lunii iunie. Precizarea a fost facuta de presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, in timpul discursului sau la Conferinta de redresare a Ucrainei 2024, relateaza Glavcom.

„Pana in prezent, Ucraina a finalizat tot ceea ce este necesar pentru deschiderea efectiva a negocierilor privind aderarea tarii noastre la UE. Toate conditiile prealabile sunt indeplinite. In luna iunie a acestui an ar trebui sa fie momentul in care va fi aprobat cadrul de negociere si vor incepe negocierile. De ce este necesar acest lucru? Pentru ca aceasta este indeplinirea promisiunilor facute de Europa si este o dovada ca Europa nu poate fi franta nici prin presiuni, nici prin indoieli artificiale, nici prin vreo manipulare”, a declarat Zelenski.

Informatia a fost confirmata si de presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Ucraina a finalizat toti pasii pe care i-am prescris si pe care i-am formulat. Si de aceea credem ca Uniunea Europeana ar trebui sa inceapa negocierile de aderare pana la sfarsitul acestei luni”, a declarat presedintele Comisiei Europene.

Comisia Europeana va recomanda inceperea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina si cu Republica Moldova in aceasta luna, in incercarea de a-si arata sprijinul pentru tara devastata de razboi inainte ca Budapesta sa preia presedintia rotativa a blocului comunitar, au declarat trei surse familiare cu acest subiect.

Republica Ceha a initiat o scrisoare prin care solicita presedintiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene sa promoveze progresul in negocierile de aderare a Ucrainei si a Republicii Moldova la UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: