Vesti de la Chisinau dupa consultari cu SUA: „Cumulul de informatii nu indica asupra riscului de extindere a razboiului pe teritoriul nostru”

externe

Informatiile existente nu indica un risc de extindere a razboiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, a transmis miercuri Ministerul Apararii de la Chisinau, ca reactie la o declaratie a sefei serviciilor de informatii ale SUA, Avril Haines, potrivit careia presedintele rus Vladimir Putin nu intentioneaza sa isi limiteze dorinta de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea sa extinda conflictul si in regiunea separatista Transnistria din R. Moldova.

Ministerul Apararii al Republicii Moldova a facut apel la opinia publica sa evite „orice speculatii” si „sa nu scoata din context” declaratiile directoarei Comunitatii Nationale de Informatii a SUA.

„Autoritatile Republicii Moldova sunt in stransa cooperare si schimb de informatii cu partenerii tarii noastre, inclusiv SUA. Institutiile abilitate din tara noastra examineaza in continuare tot spectrul de scenarii, care vizeaza evolutiile de securitate din regiune, iar cumulul de informatii nu indica asupra riscului de extindere a razboiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de actiuni pentru prevenirea oricaror scenarii de destabilizare”, a transmis Ministerul Apararii de la Chisinau intr-un comunicat, precizand de asemenea ca prioritatea sa sunt „viata si siguranta cetatenilor”, informeaza Agerpres.

Ministerul Apararii a mai atentionat ca scoaterea din context a declaratiilor facute de Avril Haines „creeaza stari de neliniste si frica in societate” si a facut apel la „calm si discernamant”.

Presedintele rus Vladimir Putin nu intentioneaza sa isi limiteze dorinta de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea sa extinda conflictul si in Transnistria, regiune separatista din Republica Moldova, a declarat marti sefa serviciilor de informatii ale SUA, Avril Haines.

„Estimam ca presedintele Putin se pregateste pentru un conflict prelungit in Ucraina, in care intentioneaza in continuare sa atinga obiective dincolo de Donbas”, a afirmat ea in cadrul unei audieri in Congres.

Serviciile de informatii americane estimeaza ca armata rusa vrea „sa extinda podul terestru (in sudul Ucrainei) pana in Transnistria”, a adaugat sefa Comunitatii Nationale de Informatii.

Desi este „posibil” ca fortele ruse sa realizeze acest obiectiv in lunile urmatoare, „ele nu vor putea ajunge in Transnistria si sa includa Odesa fara a decreta o forma de mobilizare generala”, le-a mai spus ea alesilor americani.

Presedintele rus „mizeaza probabil pe o slabire a determinarii SUA si a Uniunii Europene in momentul in care penuria alimentara si cresterea preturilor la energie se vor agrava”, a atras ea atentia.

„Combinat cu realitatea ca Putin se confrunta cu un dezechilibru intre ambitiile sale si capacitatile militare conventionale ale Rusiei, asta inseamna cel mai probabil o evolutie mai impredictibila si cu potential de escaladare in urmatoarele cateva luni”, a mai declarat Avril Haines.

„Tendinta actuala sporeste riscurile ca presedintele Putin sa se indrepte spre masuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii martiale, reorientarea productiei industriale sau o potentiala escaladare militara cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv”, a spus ea.

„Consideram in continuare ca presedintele Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare decat daca va percepe o amenintare existentiala pentru stat sau regimul rus”, a adaugat sefa serviciilor americane de informatii.

Presedintele rus ar putea sa recurga totusi la ea „daca va considera ca pierde razboiul in Ucraina si ca NATO intervine sau se pregateste sa intervina”, a precizat Avril Haines.

Insa, chiar si in acest caz, „probabil va trimite semnale” inainte de a o face, a subliniat ea.

Comentarii: