Vesti proaste pentru Moscova. Bulgarii sunt din ce in ce mai pro-NATO si pro-UE, in timp ce sprijinul pentru Rusia scade

externe

bulgaria

In Bulgaria, sentimentele pro-NATO au crescut de la inceputul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, aprobarea crescand de la 28% la 40% in ultimii sapte ani, potrivit unui sondaj recent, care indica, de asemenea, sprijinul in crestere pentru UE si scaderea sprijinului pentru Rusia, relateaza Euractiv.

Bulgaria a castigat din calitatea sa de membru NATO mai mult decat a pierdut, potrivit a 49% dintre respondentii sondajului, in timp ce 29% dintre cei chestionati cred contrariul. Diferenta dintre cele doua pozitii a crescut de la cinci la 20 de puncte in sase ani.

„Una dintre cele mai serioase bariere impotriva influentei inspiratiilor anti-europene este sa ne gandim la alternativa ‘Bulgaria in afara UE’. Constientizarea posibilelor daune aduse tarii intr-un astfel de scenariu descurajeaza impulsurile publice de a regandi alegerile noastre geopolitice”, scriu autorii studiului.

In acelasi timp, sustinerea pentru Rusia si pentru presedintele Vladimir Putin au scazut semnificativ in Bulgaria.

Imaginea Rusiei in Bulgaria a suferit dramatic de pe urma invaziei Ucrainei. In timp ce atitudinile pozitive fata de Rusia au atins apogeul in 2018 (60,1%), doar 31,8% dintre bulgari ii plac inca pe rusi in 2024. Acestea sunt inca niveluri ridicate in comparatie cu cele din UE, dar tendinta de scadere a sprijinului este evidenta.

In 2024, 33,7% dintre bulgari au o viziune negativa asupra Rusiei, comparativ cu doar 8,2% in 2018.

Imaginea lui Putin in Bulgaria a avut, de asemenea, de suferit considerabil. Acesta a scazut de la 45,2% in 2018 la 22,1% in acest an. In prezent, 49,5% dintre bulgari au o viziune negativa despre Putin.

Studiul Alpha Research noteaza, de asemenea, ca Bulgaria este o „veriga slaba” intre tarile est-europene, invocand pozitia pro-Kremlin a anumitor politicieni, in timp ce atacurile hibride in curs ale Rusiei alimenteaza, de asemenea, retorica anti-occidentala si conduc la „noi focare de polarizare si potential conflict in societate”, scriu autorii studiului.

Cu toate acestea, sondajul arata ca Bulgaria are o majoritate solida pro-democratie angajata la principiile UE. In general, doua treimi dintre bulgari doresc sa traiasca intr-o tara cu o democratie in stil occidental, in timp ce o treime prefera sa traiasca intr-o tara condusa de un fel de dictatura – un regim autoritar, o tara comunista sau un guvern militar, a constatat de asemenea studiul.

Sprijinul pentru democratia liberala este cel mai puternic in randul locuitorilor capitalei, Sofia, unde standardele de trai sunt cele mai ridicate – 81%. Exista, de asemenea, un sprijin puternic in randul rezidentilor din cele mai mari centre regionale (73%). In acelasi timp, democratia occidentala este sustinuta de doar 55% in orasele mai mici.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: