externe

Viktor Orban: „Vestul nu isi poate permite sa integreze Ucraina in NATO”

Tarile occidentale nu isi mai permit sa integreze Ucraina in NATO, a declarat premierul ungar Viktor Orban intr-un interviu acordat lui Tucker Carlson, scrie agentia de stat rusa Tass.

In interviu premierul ungar a spus ca a existat o sansa reala de a integra Ucraina in Alianta Nord-Atlantica la summitul NATO de la Bucuresti din 2008. Dar „nu a existat niciun acord intre marile tari occidentale pentru a face acest lucru”, asa ca ideea a fost respinsa, a spus Orban.

„Am ratat oportunitatea istorica de a face acest lucru. Si aceasta fereastra de oportunitate nu mai este deschisa, asa ca nu putem face asta. Deci, nu ne putem permite sa avem granita dintre Rusia si Ucraina, care apartine NATO – asta ar insemna un pericol de razboi imediat pentru noi toti, chiar si pentru Washington”, a avertizat Orban.

Potrivit premierului ungar, Alianta Nord-Atlantica ar trebui sa „uite” de integrarea Ucrainei in NATO si sa convina asupra unei noi arhitecturi de securitate cu Moscova. „Ar trebui sa facem o intelegere cu rusii cu privire la noua arhitectura de securitate pentru a oferi securitate si suveranitate Ucrainei, dar nu apartenenta la NATO”, a sustinut Orban.

Ucraina a decis pentru prima data sa se alature aliantei sub presedintele Leonid Kucima in 2002. In 2008, cand presedintele Viktor Iuscenko a venit la putere, Kievul a solicitat sa se demareze un Plan de actiune pentru aderarea la NATO (MAP). Cu toate acestea, cererea a fost abandonata din cauza pozitiei Germaniei si Frantei la summitul blocului militar din 2008. In 2010, presedintele de atunci Viktor Ianukovici a promis sa renunte la candidatura Ucrainei la integrarea NATO. Tara si-a inversat cursul in 2014, cand Piotr Porosenko a fost ales presedinte si a promis ca va cauta o apropiere de NATO. In 2017, Rada Suprema (parlamentul) ucraineana a adoptat un proiect de lege prin care aderarea la NATO este prioritatea politicii externe a tarii.

In urma summitului NATO de la Vilnius din 11-12 iulie, seful aliantei Jens Stoltenberg a anuntat ca aliatii au adoptat un pachet de trei elemente care aduc Ucraina mai aproape de NATO. Liderii au decis sa elimine cerinta unui Plan de actiune pentru aderare, s-au angajat sa ofere asistenta militara pe mai multi ani Kievului si au convenit sa infiinteze Consiliul NATO-Ucraina. In declaratia de incheiere a summitului, NATO a anuntat ca va lansa o invitatie de aderare pentru Ucraina „cand aliatii vor fi de acord si vor fi indeplinite conditiile”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Evadare in Franta, trei gardieni au fost ucisi in timpul unui atac armat asupra dubei penitenciarului. Comando de infractori

Trei ofiteri de penitenciar francezi au fost ucisi si alti doi au fost raniti intr-un…

29 de minute ago

Rachete Patriot pentru Ucraina, Ciolacu nu mai recunoaste ce a spus acum doua zile

Premierul PSD Marcel Ciolacu si-a schimbat pozitia in legatura cu eventuala trimitere a uunui sistem…

2 ore ago

Norvegienii de la Equinor au preluat cota Gazprom pe piata europeana a gazelor naturale – Bloomberg

Compania norvegiana de petrol si gaze Equinor a devenit in mod discret un jucator important…

49 de minute ago

Fostul sef al serviciilor de informatii, Nikolai Patrusev, va ocupa pozitia de consilier al lui Putin

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, destituit de Vladimir Putin, Nikolai Patrusev, va…

3 ore ago