MINUNILE din Afganistan. O tanara din Canada povesteste cum se TRANSFORMA tara talibanilor

externe

Mina Sharif, o tanara nascuta in Afganistan, dar crescuta in Canada, povesteste intr-un articol publicat pe blogul sau de pe platforma de huffingtonpost.com despre cei 10 ani pe care i-a petrecut pana acum ca voluntar in tara sa natala.

„Traiesc in Afganistan de 10 ani. Saptamana trecuta, capitala Kabul a fost tinta unor atacuri majore. Pentru mine, aceste lucruri ingrozitoare au devenit un soi de rutina. Ma asigur ca prietenii mei sunt OK. Ma asigur ca familia mea din Canada stie ca sunt OK. Apoi ma intreb pentru cateva clipe daca ar trebui sa fiu aici”, scrie Mina, care in prezent este producator TV, dar lucreaza si cu copiii strazii si se implica in campaniile unor ONG-uri.

beautifulafghan.blogspot.com

Tanara povesteste ca de multe ori a fost intrebata daca Afganistanul este o zona sigura, daca nu se teme. „Nu, nu e o zona la fel de sigura ca si alte tari si as minti daca as spune ca a fost vreodata. Desi ceea ce vezi si auzi la televizor este hiperbolizat, exista o farama de adevar. Nu este un loc sigur in timpul atacurilor care au loc in capitala sau in alte provincii. Tara s-a deteriorat, iar eu nu mai pot calatori liber. (…) Zilele fericite din Kabul sunt intotdeauna dublate de zile proaste”, scrie Mina.

De ce tin oamenii sa se omoare unii pe altii? Este alta intrebare careia a fost nevoita sa ii gaseasca un raspuns. „Afganii nu sunt problema majora sau cauza principala a mortii in Afganistan. Intreaba pe oricine a fost aici mai mult de cinci minute si iti va spune exact de unde vine aceasta situatie. Vine din afara granitelor, lucru care determina multa frustrare in randul locuitorilor”, sustine tanara.

Afghanistan new generation: City Star Hall

S-a schimbat ceva in ultimii ani? „Au fost schimbari pozitive pe care le-am observat cu ochii mei. Multe drumuri au fost pavate, sistemul de alimentare cu electricitate s-a extins. Aeroporturile arata incredibil. Vad tinere care merg la scoala zi de zi. In 2005 (anul in care a venit pentru prima data in Afganistan – n.r.) aveam doar una sau doua candidate pe posturile de munca. Acum am sute. 90% din locuitori au telefon mobil. Am urcat pe scena sportiva mondiala, am obtinut inclusiv medalii olimpice, iar acum ne-am calificat pentru Cupa Mondiala la Cricket. Avem o echipa feminina de ciclism si tot o echipa feminina de box. Exista mall-uri, o scoala de muzica si o sala de bowlling. Exista femei in guvern. Si lista poate continua”, sustine Mina Sharif, care e convinsa ca putina lume stie despre toate acestea.

O alta prejudecata intalnita a fost cea potrivit careia afganii urasc strainii. Mina spune ca in niciun caz lucrurile nu stau asa. Din contra, sunt buni si ospitalieri. „Daca esti civil, ti se va oferi ceai si o masa chiar si de catre cele mai sarace familii ori de la postul de politie!”, povesteste Mina, care sustine ca cei care ajung in Afganistan din afara tarii au mult mai multe sanse sa fie primiti cu ospitalitate decat cu ura.

Chiar daca cei mai multi dintre cei care privesc situatia din afara granitelor sunt convinsi ca afganii si-au pierdut speranta ca vor mai avea vreodata parte de pace, lucrurile nu stau deloc asa. „Afganistanul nu este o tara de oameni disperati. Dupa numeroasele atacuri care au avut loc saptamana trecuta si care au ucis sute de oameni si au bagat in spital alte cateva sute, medicii au fost nevoiti sa trimita donatorii de sange acasa intrucat si-au refacut rapid stocul de sange. Chiar si reprezentantii guvernului au fonat sange in cadrul unor unitati mobile de recoltare. Afganistanul este o tara bazata pe perseverenta”, a conchis Mina Sharif.

Foto: Facebook Mina Sharif

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: