Viata amoroasa „complicata” a lui Mozart, dezvaluita intr-o scrisoare scoasa la licitatie

life

O scrisoarea care il prezinta pe compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart intr-o „panica completa” din cauza vietii sale amoroase, va fi scoasa la licitatie luna viitoare la Christie’s din Londra, transmite Reuters.

Scrisa in vara anului 1782, epistola de doua pagini il arata pe compozitor carandu-i sfatul unui prieten apropiat in urma unei „neintelegeri” cu viitoarea sa soacra, care era pe cale sa trimita politia pentru a o recupera pe logodnica acestuia, a declarat directorul departamentului Carti si Manuscrise de la Christie’s, Thomas Venning. „Este intr-o criza completa si spune ce are pe suflet intr-un mod absolut nefiltrat”, a spus Venning

Mozart a scris o multime de scrisori in timpul vietii sale, dar Venning a spus ca sunt rar vazute la vreo licitatie si la fel de rar se obtine aceasta „perspectiva asupra caracterului sau si asupra sentimentelor sale intr-un moment destul de crucial din viata lui.”

Mozart avea 26 de ani cand a scris scrisoarea, la scurt timp dupa ce a ajuns la Viena. In timp ce cariera lui incepea dupa succesul primei sale opere majore, viata lui amoroasa „se complica putin” si era se insoare cu Constanze.

„El provine dintr-un mediu catolic foarte strict. Deci, prin faptul ca el convietuieste deja cu Constanze, ca deja dorm impreuna, inseamna ca uita de prudenta”, a spus Venning. „Acea natura eliberata a felului in care se comporta” atat in viata sa privata, cat si in cea profesionala, Venning o descrie ca fiind „revigoranta”.

„Iti spune ceva despre Mozart ca un fel de figura revolutionara. Este cineva care nu se supune vechilor reguli”, a spus el.

Mozart si Constanze s-au casatorit la scurt timp dupa ce scrisoarea a fost scrisa si au fost impreuna pana la moartea sa in 1791, la varsta de 35 de ani.

Scrisoarea face parte dintr-un lot special al Christie’s Classic Week din iulie si se asteapta sa aduca cea mai mare suma obtinuta pentru o o scrisoare a lui Mozart de pana acum, cu o valoare estimata intre 300.000 si 500.000 de lire sterline.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: