Viata in Crimeea, dupa un an de la ANEXARE: „Preturi mari, nesiguranta si TEROARE”
Dupa un an de la anexarea Crimeei de catre Rusia, viata locuitorilor din peninsula este tot mai grea si impovaratoare, se arata intr-un material realizat de Reuters.
Locuitorii Crimeei se confrunta acum cu greutati tot mai mari, pe masura ce preturile cresc constant, multi dintre ei facandu-si griji serioase in legatura cu viitorul. Pensionarii sunt singurii care spun ca au beneficiat de pe urma anexarii.
Cu toate acestea, popularitatea lui Vladimir Putin este la cote maxime, figura lui fiind prezenta mai peste tot, de la bannere pe strazi pana la tricouri. Insa investitorii au plecat, sectorul bancar este paralizat, iar multi dintre locuitori se straduiesc sa faca fata vietii de zi cu zi.
„Crimeea va deveni cea mai saraca zona a Rusiei. Ce se intampla bun aici? Preturile au luat-o razna iar salariile sunt jenant de mici, s-a plans Nicolai, sofer de taxi, reporterilor de la Reuters.
Viata era grea si inainte, cand Crimeea apartine de Ucraina, insa nimic nu arata acum ca se va imbunatati.
„Rusii obisnuiti, oamenii de rand, au avut numai de pierdut dupa anexare. Peste tot in Rusia preturile au crescut, rubla s-a devalorizat din cauza sanctiunilor Vestului”, s-a plans Serghei, care anul trecut s-a mutat impreuna cu sotia si copilul de la Kiev la Simferopol.
Toate aceste nemultumiri nu au afectat insa celebrarea unui an de la referendumul in care 97% din populatie a cerut alipirea la Rusia. Evenimentele au inceput inca de luni si vor continua miercuri cu un mare concert la Moscova.
Premieru Crimeei, Sergei Aksionov, nu are niciun motiv sa se planga. „Presedintele Putin se bucura de o incredere aici de 100%. Noua din zece oameni sustin inca anexarea si ar vota din nou la fel, daca ar fi cazul”, le-a spus Aksionov celor de la Reuters.
Pensionarii sunt cei mai multumiti, mai ales ca au primit ceva bani in plus. „Viata s-a schimbat in bine. Pensiile si salariile sunt mai mari, drumurile se repara, iar guvernul a inceput sa lucreze”, a declarat Alexander.
De cealalta parte se afla oamenii de afaceri. „In Ucraina totul era simplu. Acum suntem blocati cu totul”, s-a plans Emil Mustafaev, dezvoltator imobiliar in Sevastopol. El nu mai poate cumpara materiale de constructie din Ucraina, pentru ca toate legaturile feroviare au fost intrerupte.
De altfel, nici fermierii nu se mai pot aproviziona cu apa pentru culturile lor, iar intreruperile de electricitate sunt tot mai frecvente. De asemenea a scazut si numarul turistilor la jumatate, fata de cei 6 milioane care au venit in 2013 pentru plajele din Crimeea.
Moscova a promis ca va construi rute alternative. Un contract de 3 miliarde de dolari a fost incredintat lui Arkadi Rotenberg, unul dintre aliatii lui Putin, pentru a construi un pod peste stramtoarea Kersh, astfel incat sa faca legatura cu continentul.
„Ne intoarcem la Uniunea Sovietica”
In ultimul an, autoritatile din Crimeea au nationalizat toate intreprinderile ucrainiene. „Aksionov vrea sa readuca Crimeea la conditiile din vremea Uniunii Sovietice… sa confiste tot ce produce bani”, a acuzat unul dintre avocatii proprietarilor deposedati de guvernul local.
Investitorii straini, cati au mai ramas, se simt si ei in nesiguranta. Indivizi in costume de camuflaj si inarmati cu bastoane, autointitulati „forte de aparare”, pot fi vazuti des pe strazile oraselor din Crimeea. Multi acuza ca s-a instaurat o atmosfera de teroare, spunand ca au avut loc numeroase rapiri, iar oamenii sunt inchisi sub acuzatii false. Tatarii din Crimeea, al caror numar este de aprox. 240.000, se plang de intimidari si violente.
„De cand Rusia a anexat Crimeea, autoritatile locale se folosesc de un vast sistem de hartuire pentru a anihila orice opozitie”, a declarat John Dalhuisen, director al Amnesty International pentru Europa si Asia Centrala.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook