Vicepremier: „Construim mai mult ca niciodata o relatie FOARTE apropiata cu Germania”

politica

Cooperarea in cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii (SUERD) si proiectele de invatamant dual au fost printre subiectele analizate in cadrul lucrarilor celei de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale Romania-Baden-Wurttemberg, desfasurate la Karlsruhe (Germania), in perioada 14-15 iulie 2016.

„Este o perioada in care construim mai mult ca niciodata o relatie foarte apropiata cu Germania, iar subiectele ce se afla pe agenda acestei comisii, de la cooperarea in cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii (SUERD), pana la proiectele de invatamant dual, sunt subiecte care intereseaza ambele parti. Sunt convins ca putem face pasi importanti in dezvoltarea unor proiecte comune deoarece Romania este ferm decisa sa mearga inainte, conlucrand strans cu Germania si cu landul Baden-Wurttemberg, iar cadrul propus de SUERD este unul generos”, a spus viceprim-ministrul Borc, citat intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) remis, luni, AGERPRES.

De asemenea, ministrul roman al Economiei a precizat ca, in prezent, in urma reorganizarii, la ministerul pe care il coordoneaza exista Departamentul de Investitii Straine si Comert Exterior, care gestioneaza relatiile economice cu toti partenerii, un departament care isi va deschide in curand un birou de atasat comercial la Stuttgart si care impulsioneaza astfel relatiile comerciale ale Romaniei cu parteneri straini.

Comisia Mixta a fost precedata de reuniunea la nivel de experti ai secretariatelor din ambele tari, in cadrul careia au fost analizate stadiul cooperarii bilaterale si modalitatile de intensificare a acestei colaborari prin intermediul platformei online „izmyshare” realizata si propusa de partea germana.

Lucrarile celei de a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale Romania-Baden-Wurttemberg au fost prezidate de Costin Borc, viceprim-ministru si ministru al Economiei si de Theresa Schopper, secretar de stat la ministerul de stat al guvernului landului Baden-Wurttemberg.

Atat viceprim-ministrul Borc, cat si demnitarii germani au apreciat dezvoltarea cooperarii dintre Romania si landul Baden-Wurttemberg, care este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai Romaniei intre landurile germane, remarcandu-se cursul ascendent al comertului bilateral. Concluziile si proiectele identificate de experti au fost sintetizate intr-un Protocol semnat de cei doi co-presedinti.

Germania este principalul partener comercial al Romaniei, detinand o pondere de 19,79% din totalul schimburilor comerciale ale Romaniei cu tarile europene. Conform datelor statistice romanesti, la 31 decembrie 2012, schimburile comerciale bilaterale au atins 23,26 miliarde euro (+9,13% fata de 2014), din care 10,78 miliarde euro la export (+6,77%) si 12,48 miliarde euro la import (+11,27%).

Germania se situeaza pe locul I intre partenerii comerciali ai Romaniei si pe locul III in ceea ce priveste capitalul investit.

De asemenea, volumul schimburilor comerciale dintre Romania si landul Baden-Wurttemberg a atins la finele anului 2015 cifra de 4,34 miliarde euro, exporturile romanesti inregistrand o crestere de 2,41% fata de anul 2014 (de la 2,18 miliarde de euro la 2,23 miliarde de euro).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: