Vicepresedinta SUA, Kamala Harris, solicita „incetatea imediata a focului” in Fasia Gaza – VIDEO

externe

Kamala Harris, incetarea focului, Fasia Gaza

Vicepresedinta americana, Kamala Harris, a indemnat duminica la o „incetare imediata a focului” pentru „cel putin sase saptamani” in Fasia Gaza, scrie AFP, citata de Agerpres.

„Avand in vedere amploarea suferintelor din Gaza, trebuie sa existe o incetare imediata a focului pentru cel putin urmatoarele sase saptamani, care se afla in prezent pe masa negocierilor” dintre Israel si Hamas, a declarat Kamala Harris intr-un discurs comemorand un mars pentru drepturile civile la Selma, in Alabama.

„Acest lucru va permite eliberarea ostaticilor si livrarea unei cantitati semnificative de ajutor”, a adaugat ea, chemand Hamas sa accepte acordul.

„Hamas spune ca doreste incetarea focului. Ei bine, pe masa este un acord. Si asa cum am spus, Hamas trebuie sa accepte acest acord”, a insistat vicepresedinta Statelor Unite.

Propunerea mediatorilor – Qatar, Statele Unite, Egipt – se refera la o pauza de sase saptamani in lupte si eliberarea a 42 din cei 130 de ostatici israelieni – dintre care 31 se crede ca au murit – inca tinuti in Fasia Gaza in schimbul unor palestinieni intemnitati de Israel.

Anterior, un inalt responsabil american afirmase la Washington ca israelienii au „acceptat in principiu elementele acordului”.

Kamala Harris a emis, de asemenea, cea mai virulenta critica de pana in prezent la adresa Israelului din partea unui inalt responsabil american, cerand guvernului premierului Benjamin Netanyahu sa ia masuri pentru a spori ajutorul pentru Fasia Gaza.

„Guvernul israelian trebuie sa faca mai mult pentru a creste semnificativ fluxul de ajutoare. Nu exista scuze”, a declarat vicepresedinta.

Ea a adaugat ca Israelul „trebuie sa deschida noi puncte de trecere” si „nu trebuie sa impuna restrictii inutile livrarii de ajutoare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: