Vicol, infranta in Parlament. Amendamentele i-au fost anulate, au fost adoptate obiectiile lui Iohannis la legea privind protectia avertizorilor in interes public

politica

Senatul a adoptat, joi, legea privind protectia avertizorilor in interes public, reexaminata ca urmare a cererii formulate de presedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiectiile formulate de seful statului.

Au fost inregistrate 76 de voturi pentru, opt impotriva si trei abtineri.

Legea a fost initiata de Guvern, adoptata de Senat si Camera Deputatilor, a fost verificata de catre Curtea Constitutionala si retrimisa Parlamentului la reexaminare ca urmare a cererii presedintelui.

Citeste si: 20 de organizatii ii cer lui Iohannis sa nu promulge legea lui Vicol. Amendamente introduse de Laura Vicol (PSD) au masacrat Legea avertizorului de integritate

Actul normativ stabileste cadrul general in materia protectiei persoanelor care raporteaza incalcari ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile sa se produca in cadrul autoritatilor, institutiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum si in cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Legea vizeaza transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protectia persoanelor care raporteaza incalcari ale dreptului Uniunii.

Potrivit sefului statului, avand in vedere ca protectia avertizorilor este o componenta importanta a prevenirii coruptiei, o transpunere necorespunzatoare a Directivei europene in domeniu implica riscul declansarii unei proceduri de infringement, cat si cel al activarii mecanismului de conditionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian-Augustin Niculescu-Tagarlas, a precizat ca prin amendamentele admise sunt respectate atat drepturile avertizorilor, cat si drepturile individuale ale persoanelor. El a mentionat domeniile in care legea avertizorilor nu se aplica: siguranta nationala, medical, protectia informatiilor intre avocat si client.

„Drepturile individuale sunt respectate si garantate, dar este incurajata posibilitatea romanilor de a da informatii utile pentru identificarea si descoperirea unor incalcari ale legii”, a mentionat Niculescu-Tagarlas.

Plenul Senatului si-a insusit, prin vot, raportul Comisiei juridice si a admis cererea de reexaminare a presedintelui Romaniei, fiind preluate obiectiile sefului statului.

Potrivit unui amendament al Senatului, raportarile anonime trebuie sa includa calitatea persoanei care face raportarea.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: