Victor Ponta legalizeaza SPAGA data in spital. Reactia medicilor e categorica

news

Odata cu anuntarea majorarii cu 25% a salariilor medicilor, Victor Ponta a mai declarat ca Ministerul Justitiei va lucra la un proiect de lege privind responsabilitatea penala a personalului medical.

Premierul sustine ca toate „atentiile” acordate medicilor vor fi fiscalizate. Cu alte cuvinte, spaga se legalizeaza, deci medicii vor plati impozit pe banii din plic. Ca atentiile sa fie legale trebuie insa sa indeplineasca trei conditii.

„Ministrul Justitiei, impreuna cu reprezentanti din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, si nu cu o ordonanta de urgenta (…), care sa prevada pe intelesul tuturor faptul ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca pentru medic, pentru asistent (sa fie – n.r.) cu definirea cumulativa a trei conditii: sa nu fie conditionata de medic, sa fie dupa incheierea actului medical si sa fie declarate, asa incat sa fie si fiscalizate. Miercurea viitoare o vom trimite in Parlament si sunt convins ca in comisiile juridice se va indrepta”, a declarat Victor Ponta la incheierea sedintei care a avut loc azi la Guvern si in urma careia a fost decisa majorarea salariilor cadrelor medicale cu 25% din 1 octombrie.

Propunerea i-a scos din sarite pe medici care au luat imediat pozitie. Intr-o postare pe Facebook, alianta Medicilor critica anuntul premierului si arata ca medicii isi doresc salarii decente si conditii optime ca sa poata oferi pacientilor un serviciu medical de calitate.

Iata reactia Aliantei Medicilor:

„Suntem pur si simplu scandalizati de desconsiderarea pe care Guvernul o arata nu doar fata de medici, dar si fata de pacienti prin incercarea de a legaliza spaga data doctorului. In nici o tara civilizata un pacient nu da o ‘atentie’ medicului.

Am fost chiar de-a dreptul socati cand am auzit la televizor ca se va crea o lista de ‘norme’ care, daca sunt respectate, va face ca mita data medicilor sa devina legala. Este inadmisibil ca intr-o Romanie moderna sa se mai vorbeasca despre un act medical in termeni de dare de mita, spaga sau plic, ori legalizarea acestor fapte.

Mai grav este ca sindicatele din domeniul medical, participante la ‘negocierile’ cu Guvernul, au putut fi de acord cu propunerea halucinanta de legalizare a mitei. De partea cealalta, aceeasi reprezentanti sindicali declarau satisfacuti in fata camerelor de filmat ca au reusit sa obtine o marire de ‘25%’ pentru toate persoanele ce lucreaza in domeniul sanitar.

Pozitia Aliantei Medicilor a fost clara de la inceput: dorim modernizarea sistemului sanitar, iar in cadrul acestui proces de modernizare sa se rezolve si problema salarizarii. Bani exista, dar trebuie bine administrati. Din start am spus ca suntem impotriva legalizarii mitei, o actiune degradanta atat pentru medic cat si pentru pacient.

Ce s-a intamplat astazi este o desconsiderare, de catre toti cei care au luat parte la acele ‘negocieri’, pentru tot ce inseamna act medical in Romania si drepturi ale pacientilor.

In consecinta, pregatim in aceast moment o reactie publica mai detaliata la cele prezentate de Guvern si sindicate azi.

Cei care ne citesc sunt de acord cu decizia de a legaliza ‘atentia’ data de pacient medicului?

Dati share acestei postari impreuna cu un comentariu pe wall-ul propriu si s-ar putea sa va preluam comentariul intr-un comunicat. Dorim sa aflam pozitia nu doar a medicilor, ci si a pacientilor.

Trebuie sa terminam odata cu aceasta practica. Cu totii meritam un sistem de sanatate modern!”

Foto: opiniatimisoarei.ro

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: