Victor Rebengiuc a implinit azi 89 de ani. Nicusor Dan ii elogiaza „verticalitatea morala in vremea comunismului si implicarea civica in Romania democratica”

news

Actor Victor Rebengiuc a implinit, joi, varsta de 89 de ani. Clotilde Armand, Nicusor Dan si Ministerul Culturii i-au transmis felicitari publice.

„‘Sa nu te lasi niciodata ametit de succes. Viata e munca… sa ajungi la culmea gandului inalt in spirit’. La multi ani, Victor Rebengiuc!”, a transmis Clotilde Armand.

„Prin roluri memorabile in zeci de ani de teatru si film, verticalitate morala in vremea comunismului si implicare civica in Romania democratica, Victor Rebengiuc este in continuare, la cei 89 de ani pe care ii implineste azi, un model si un reper pentru felul in care ar trebui sa fie tara noastra. La multi ani, maestre!”, a scris Nicusor Dan pe Facebook.

Ministerul Culturii a dat publicitatii un amplu mesaj pe care il redam integral:

Apostol Bologa sau Ilie Moromete sunt, astazi, personaje memorabile asociate, firesc, cu Victor Rebengiuc, sarbatoritul zilei de 10 februarie, caruia ii uram „La multi ani”!

Colos al scenei romanesti, cu un talent artistic exceptional, a reusit sa fie de-a lungul vietii puse in slujba publicului, in mod inegalabil, chipul si vocea a sute de personaje de film, teatru, radio si televiziune. Peste 200 de roluri a interpretat doar pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, acolo unde si-a inceput activitatea in urma cu 65 de ani si al carui director a fost in perioada 1996-1998, iar in cinematografie a atins, de asemenea, un palmares extrem de bogat, cu peste 50 de filme.

Marele artist continua sa ne impresioneze si prin verticalitatea sa, prin bunanatatea de care da dovada, eruditia aparte si prin modul in care relationeaza, ramanand un etalon de modestie, amabilitate si discretie.

Victor Rebengiuc a avut si are o contributie importanta la dezvoltarea teatrului si cinematografiei romanesti. Suntem mai bogati cu fiecare aparitie si mai recunoscatori pentru munca pusa in slujba celorlalti.

La multi ani, Victor Rebengiuc!

_______________

De la debutul sau in teatru, care a avut loc pe scena Teatrului National Craiova (1956), si pana astazi, nu exista rol interpretat de Victor Rebengiuc care sa nu-i poarte amprenta, iar publicul sa nu aprecieze si aplaude imensul sau talent. In cinematografie, si-a facut debutul cu productia „Mandrie” (1956), regizata de Marius Teodorescu. Dupa rolul magistral din „Padurea spanzuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei, artistul devine cu adevarat o figura majora a cinematografiei romanesti si datorita modului in care a dat viata personajului din „Morometii” lui Stere Gulea. A jucat in filmele lui Dan Pita („Tanase Scatiu”, „Dreptate in lanturi”, „Faleze de nisip”, „Omul zilei”), Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitica?”, „Balanta”, „Prea tarziu”, „Paradisul ultimelor opriri”, „Niki si Flo”, „Tertium non datur”), Radu Jude („Aferim”), Horatiu Malaiele („Nunta muta”), iar pe scena, in piesele regizate de Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Serban, Catalina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Tompa Gabor, Alexandru Dabija si altii.

A primit numeroase premii si distinctii, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice” si Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, in 2017. UNITER i-a oferit in mai multe randuri premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, asa cum a fost in 1993 pentru rolurile Svetlovidov si Smirnov in spectacolul „Comedii… comedii”, la Teatrul Odeon, si Iosef Kaplan in „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge in spectacolul „Copilul ingropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inima de caine“, la Teatrul National „I.L. Caragiale“ din Bucuresti (2006) sau pentru rolul Willy Loman in spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009) si pentru „Regele moare (2018). Uniunea Teatrala din Romania i-a acordat in 2003 Premiul pentru intreaga activitate, iar in 2014 pe cel pentru Excelenta.

Intre anii 1991 si 1996 a fost rector al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale”, in 2008 fiindu-i acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.

Cunoscut si ca activist al societatii civile, a participat la Revolutia Romana, iar apoi, de-a lungul anilor, s-a implicat activ in modelarea societatii romanesti.

Il putem vedea pe scena TNB in „Regele Moare”, alaturi de actrita Mariana Mihut, cea care ii este partenera de viata din anul 1965.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: