news

Victoria infractorilor. 605 dosare cu prejudicii de peste un miliard de euro vor fi inchise in urma deciziei CCR-ICCJ

Procurorii DIICOT au identificat 605 dosare (288 aflate in faza de urmarire penala si 317 pe rolul instantelor) care ar putea fi inchise ca urmare a aplicarii deciziilor Curtii Constitutionale si Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind prescriptia faptelor, prejudiciul in aceste cauze fiind de peste un miliard de euro.

Informatia a fost difuzata de Asociatia Forumul Judecatorilor, care citeaza un raspuns pe aceasta tema primit de la DIICOT.

Astfel, din cele 288 de dosare aflate in faza de urmarire penala la DIICOT, in 162 de dosare s-a implinit termenul de prescriptie generala cu privire la anumite persoane sau cu privire la anumite infractiuni (cauze susceptibile a fi clasare partial cu privire la o parte din persoane/fapte), iar in 126 de dosare s-a implinit termenul de prescriptie generala cu privire la toate faptele sau la toate persoanele cercetate (cauze susceptibile a fi clasate integral).

In cele 288 de dosare aflate la urmarire penala prejudiciul se ridica la 564.969.518 euro si 11.202 BTC.

De asemenea, din cele 317 dosare instrumentate de DIICOT, care se afla pe rolul instantelor (camera preliminara sau judecata), s-a apreciat ca 143 de dosare intra sub incidenta deciziilor CCR si ICCJ privind prescriptia (doar cu privire la anumite persoane sau anumite infractiuni), iar in alte 174 de dosare exista posibilitatea pronuntarii unor solutii de restituire a cauzei la procurori sau incetarea procesului penal.

In acest al doilea caz, prejudiciul estimat se ridica la 541.907.512 euro.

Pe 26 mai, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un articol din Codul penal care permitea procurorilor sa intrerupa cursul prescriptiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat ca, in perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de intrerupere a prescriptiei penale.

Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca decizia Curtii Constitutionale privind prescrierea faptelor se aplica retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Cele doua decizii vor afecta mii de dosare aflate pe rolul instantelor sau in ancheta la procurori, iar inculpatii vor scapa de condamnare sau acuzatii, ca urmare a prescrierii faptelor.

De aceste dispozitii vor beneficia si detinuti aflati in penitenciare, unii fiind deja eliberati, cum ar fi Bogdan Olteanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor si fost viceguvernator al BNR, dar si Adrian Mititelu, patronul formatiei de fotbal U Craiova 1948.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Actorul Steve Buscemi, lovit cu pumnul in fata in plina strada, la New York, de un individ care l-a atacat la intamplare

Actorul Steve Buscemi este intr-o stare buna de sanatate, dupa ce a fost lovit cu…

8 minute ago

Serviciile secrete sud-coreene investigheaza posibile transporturi ilicite de armament din Coreea de Nord catre Rusia

Agentia de spionaj din Coreea de Sud a declarat duminica ca analizeaza suspiciunea de furnizare…

37 de minute ago

Surse: administratia Biden ar putea oferi Israelului informatii privind ascunzatorile liderilor Hamas, daca Netanyahu renunta la ofensiva in Rafah

Administratia Biden s-a oferit, se pare, sa ofere Israelului „informatii sensibile” despre locul unde se…

53 de minute ago

Din lac in put: separatistii au pierdut alegerile regionale din Catalonia, socialistii sunt pe primul loc

Partidele separatiste, care conduc Catalonia de un deceniu, au pierdut duminica majoritatea in parlamentul regional,…

O oră ago

Miscarea neasteptata la Moscova, Putin l-a inlocuit pe Soigu, ministrul Apararii. Noul ministru este un civil

Presedintele rus Vladimir Putin a propus duminica un nou ministru al Apararii, nominalizandu-l pentru aceasta…

10 ore ago