Victorie a Brasovului, ministrul Caciu a retras proiectul prin care dorea sa confiste Cetatuia Brasovului pentru MAI sau pentru Ministerul Educatiei

news

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a retras joi, din sedinta de guvern, memorandumul care propunea ca Cetatea Brasovului sa fie dat in administrare fie Ministerului de Interne, fie Ministerului Educatiei. Mai mult, Caciu a mai spus ca vrea sa redea autoritatilor brasovene acest complex.

”Am retras memorandumul. Urmeaza discutii cu autoritatile locale in vederea stabilirii pasilor pentru darea in administrare”, a declarat Adrian Caciu dupa terminarea sedintei de guvern.

Primarul Brasovului, Allen Coliban,  a tinut sa isi manifeste satisfactia in urma acestei victorii.

„Ati reusit! Voi, brasovenii, prin presiune publica, ati reusit sa impiedicati transferul Cetatuii Brasov la MAI sau la Ministerul Educatiei!

Autoritatile centrale au retras punctul referitor la Cetate de pe ordinea de zi a Sedintei de Guvern de azi. Exista acum si un angajament public al Ministrului Finantelor ca vom fi invitati la discutii pentru a gasi solutia prin care Cetatea sa redevina a Brasovului si a brasovenilor.

Adrian Caciu, Ministrul Finantelor: ‘Am retras memorandumul. Urmeaza discutii cu autoritatile locale in vederea stabilirii pasilor pentru darea in administrare’.

Fac apel la toate fortele politice din Brasov, sa actioneze cu toate parghiile astfel incat cetatea sa ajunga in administrarea municipalitatii. Nu exista alta varianta! Bravo comunitatii noastre, a brasovenilor!”, a transmis primarul Brasovului.

Ministerul Finantelor intentiona sa propuna Executivului doua variante pentru Cetatea Brasovului, monument istoric intrat in 2022 in posesia statului: Ministerul de Interne sau Ministerul Educatiei (Universitatea Transilvania), ambele ministere solicitand oficial administrarea imobilului, a informat G4Media.

Memorandumul prezentat de Ministerul Finantelor arata ca Cetatea Brasovului a ajuns in proprietatea statului roman, prin Ministerul Finantelor, in urma unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din noiembrie 2022.

Finantele arata ca imobilul, in suprafata de 5.000 metri patrati, face parte din categoria monumentelor de interes national, inclus ca atare in Patrimoniul Cultural National al Romaniei. Ministerul Finantelor a intrebat toate celelalte ministere daca vor sa il preia in administrare, primind doua cereri.

Ministerul de Interne vrea Cetatea Brasovului pentru extinderea activitatii Centrului de Pregatire si recuperare/refacere a capacitatii de munca „Excelsior”, adica sa fie utilizat exclusiv de angajatii ministerului pentru recuperare si refacere.

Pe de alta parte, Ministerul Educatiei a transmis ca vrea Cetatea Brasovului pentru Universitatea Transilvania, dat fiind ca ”baza materiala a Universitatii s-a diminuat ca urmare a punerii in aplicare a deciziilor de retrocedare a opt imobile”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: