Victorie a bunului-simt. Rasistii din Ditrau vor trebui sa manance paine framantata de „mainile negre”

news

Patroana brutariei din Ditrau, Kollo Katalin, a declarat pentru Digi24 ca cei doi brutari din Sri Lanka vor ramane la brutarie si vor continua sa faca paine pentru localnici. Proprietarul brutariei se oferise, initial, sa ii mute pe cei doi din procesul de productie. Patronii sustin ca a fost vorba despre o „neintelegere”, deoarece comunicatul a fost scris doar in maghiara, nu si in romana. CNCD s-a autosesizat in acest caz.

Kollo Katalin spune ca „pentru linistirea localnicilor” a propus initial ca cei doi brutari din Sri Lanka sa continue sa lucreze la brutarie, dar „sa nu mai faca paine”. Deoarece localnicii nu s-au multumit cu atat si au cerut ca cei doi singalezi sa fie dati afara, patronii brutariei au decis sa ii pastreze pe cei doi brutari din Sri Lanka pe aceeasi pozitie, spune Katalin.

Citeste si: „Oamenii din Ditrau spun ca nu pot manca paine facuta de maini negre”. Fost ambasador in Africa, mesaj de revolta. Cum a fost crescut copilul sau de „mainile negre”

Iata interviul realizat de Digi24:

Cum s-a ajuns aici?

In primul rand, aici e o neintelegere. Trebuie sa o clarificam. Noi am scris scrisoarea noastra (comunicat de presa) numai in ungureste, nu am mai apucat sa o scriem si in romaneste. Asta a fost o greseala mare, dupa cum vedem acum.

Brutarii din Sri Lanka raman in aceeasi pozitie?

Da, ei au fost angajati ca brutari si lucreaza ca brutari. Noi, doar pentru linistea localnicilor, am spus ca o sa ii punem in alta etapa de productie, ca brutaria e mare. Daca cea mai mare problema a lor (a localnicilor) e faptul ca ei (singalezii) ating painea, o sa-i putem pune ca ajutor de brutari.

Am propus, pentru linistirea localnicilor, ca (cele doua persoane din Sri Lanka) sa nu mai faca paine, dar localnicii nu s-au linistit. Vor petitie, vor nu stiu ce. De ce sa ii trimiti acasa (pe singalezi), daca ei (localnicii) vor altceva?

Ca sa inteleg: voi ati propus ca cei doi sa nu mai lucreze la brutarie, localnicii au spus „ba nu, sa plece cu totul”, iar dumneavoastra le-ati zis: „A, da? Atunci vor ramane aici si vor face paine”?

Da, corect!

Cei doi barbati din Sri Lanka vor continua sa faca paine?

Da. Ei (singalezii) sunt in continuare brutari, iar luni vor continua activitatea acolo unde au fost si pana acuma. Ei continua sa lucreze ca brutari, pana una alta. Nu ii trimitem acasa.

Era vorba ca mai angajati alti 5 lucratori din Sri Lanka si Nepal. Ii mai angajati, dupa tot acest scandal?

Ne-am luat angajamentul sa nu ii aducem pe cei 5 angajati – inca unul din Sri Lanka si patru din Nepal – in cazul in care in urmatoarele 6 luni vin sase brutari calificati dintre locuitorii comunei. In acest caz, nu mai aducem din Sri Lanka si Nepal. Noi le dam sansa asta localnicilor si normal ca si pentru noi e mai usor, daca gasim brutari dintre locuitori.

In cat timp ar trebui sa ajunga cei din Sri Lanka si Nepal in Ditrau?

Din Sri Lanka in 2 luni si cei din Nepal, 3-4 luni. Daca gasim localnici, renuntam sa ii mai aducem. Dar asta credem ca nu o sa se intample.

Au venit localnici sa se angajeze?

Nu au venit pana acum. Ei (localnicii) nu sunt multumiti de salariile pe care le dam, nu sunt multumiti de comportamentul nostru fata de localnici, dar acuma, ei (localnicii) zic sa plece cele doua persoane pentru ca ei (localnicii) sa vina la noi. Nu inteleg!

Care e salariul unui brutar in Ditrau?

Pot sa va zic ca angajatii nostri sunt platiti foarte bine. Pot sa va zic asta.

Primesc macar salariul mediu pe economie?

Da, normal! Suntem in Romania.

Mai mult despre:

Comentarii: