Victorie a PNL. Firmele cu actionari ascunsi, cum era Tel Drum, nu mai au voie sa obtina contracte pe bani publici

politica

Camera Deputatilor a adoptat, marti, o propunere legislativa privind excluderea din procedura achizitiilor publice a oricarui operator economic, organizat ca societate pe actiuni, al carui capital social este reprezentat prin actiuni la purtator, care nu face dovada identitatii beneficiarilor reali ai acestora.

S-au inregistrat 275 voturi ”pentru” si 3 abtineri.

Proiectul completeaza Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, in sensul ca societatile comerciale care au decis sa aiba un actionariat netransparent sa nu poata participa la procedurile de achizitie publica, respectiv excluderea din procedura de atribuire a oricarui operator economic organizat ca societate pe actiuni la purtator.

„In vederea respectarii principiilor transparentei si tratamentului egal, autoritatea contractanta are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligatia de a comunica datele de identificare a detinatorilor/beneficiarilor reali ai actiunilor la purtator, in situatia in care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, tert sustinator sau subcontractant la procedura este de societate pe actiuni, cu capital social reprezentat prin actiuni la purtator”, prevede proiectul, citat de Agerpres.

Potrivit textului adoptat, reprezentantul legal al operatorului economic depune o declaratie pe propria raspundere cu privire la detinatorii/beneficiarii reali ai actiunilor la purtator, sub sanctiunile prevazute de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Cazurile in care ofertantul individual/ofertantul asociat/candidatul/subcontractantul propus/tertul sustinator organizat ca societate pe actiuni cu capital social reprezentat prin actiuni la purtator nu respecta aceste prevederi reprezinta situatii potential generatoare de conflict de interese, au decis deputatii.

„Autoritatea contractanta este obligata sa excluda din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe actiuni, al carui capital social este reprezentat prin actiuni la purtator si care nu face dovada identitatii detinatorilor/beneficiarilor reali ai actiunilor la purtator”, mai prevede proiectul.

Florin Roman, liderul deputatilor PNL, a afirmat, in plen, ca prin aceasta lege, situatia firmei Tel Drum, care il avea actionar ascuns pe Liviu Dragnea si semna contracte de finantare cu Consiliul Judetean condus la acea vrem tot de Liviu Dragnea, nu va se va mai repeta.

„Parlamentul Romaniei a adoptat legea Roman, prin care punem capat afacerilor dubioase de tip Tel Drum, folosite de Liviu Dragnea, pentru a se imbogati din bani publici. Practic, Liviu Dragnea, in calitate de Presedinte al CJ Teleorman semna ca ordonator principal de credite, alocarea unor sume fabuloase catre SC Tel Drum, al carui actionar ascuns era direct sau prin intermediari”, a transmis Roman.

Camera Deputatilor este for decizional.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: