externe

Victorie fulgeratoare a Ucrainei, a spart frontul si intrat peste 40 km in teritoriul controlat de Rusia. A recucerit Dudchani, localitate strategica

Fortele ucrainene au realizat cea mai mare inaintare in sudul tarii de la inceputul razboiului, strapungand frontul si avansand rapid de-a lungul raului Nipru luni, amenintand liniile de aprovizionare pentru mii de soldati rusi, anunta Reuters.

Fortele ucrainene au facut progrese in sudul regiunii Herson si au preluat controlul asupra unor asezari, a declarat luni un oficial instalat in Rusia. „Situatia este tensionata, sa o spunem asa, pentru ca, da, intr-adevar sunt progrese”, a declarat Vladimir Saldo, seful regiunii ucrainene Herson, instalat de Rusia, la televiziunea de stat.

„Exista o asezare numita Dudchani… in aceasta zona exista o bresa si exista asezari luate de trupele ucrainene”, a spus el.

Dudchani, pe malul vestic al raului Nipru, se afla la aproximativ 40 km in aval de locul unde trupele rusesti s-au opus fortelor ucrainene cu o zi mai devreme.

Oficialii ucraineni au fost rezervati cu privire la amploarea contraofensivei lor in sud, dar bloggerii militari rusi au scris despre tancurile ucrainene care avanseaza de-a lungul malului raului Nipru. Ei au recunoscut ca tancurile ucrainene au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al raului, recucerind mai multe sate pe parcurs.

Avansul reflecta recentele succese ucrainene din est, care au schimbat cursul razboiului impotriva Rusiei, chiar daca Moscova a incercat sa ridice miza prin anexarea de teritorii, ordonand mobilizarea si amenintand cu represalii nucleare.

Recucerirea Dudchani reprezinta una dintre cele mai rapide avansari din timpul razboiului si este de departe cea mai rapida din sud, unde fortele rusesti si-au sapat pozitii puternic intarite de-a lungul unei linii de front in principal statice inca din primele saptamani ale invaziei.

Anton Gerascenko, consilier la Ministerul de Interne al Ucrainei, a postat o fotografie cu soldatii ucraineni care pozeaza cu steagul lor acoperind o statuie de aur a unui inger. El a precizat ca este vorba despre satul Mikhailivka, la aproximativ 20 km dincolo de frontul anterior.

„In ultimele zile, am vazut prima fotografie din Osokorivka… am vazut trupele noastre langa intrarea in Mykhailivka, am vazut trupele noastre in Khreschenivka, langa monument. Acest lucru inseamna ca si Zolota Balka se afla sub controlul fortelor noastre armate si inseamna ca fortele noastre armate se deplaseaza cu putere de-a lungul malurilor Niprului, mai aproape de Beryslav”, a declarat pentru Reuters Serhii Khlan, membru al consiliului regional din Herson, dand numele satelor din zona.

Avansul din sud reflecta tacticile care au adus Kievului castiguri majore de la inceputul lunii septembrie in estul Ucrainei, unde fortele sale au cucerit rapid teritorii pentru a prelua controlul asupra liniilor de aprovizionare rusesti, taind calea fortelor rusesti mai mari si fortandu-le sa se retraga.

La doar cateva ore dupa concertul de vineri din Piata Rosie din Moscova, in care presedintele rus Vladimir Putin a proclamat ca provinciile Donetk, Luhansk, Herson si Zaporojie vor fi pentru totdeauna teritoriu rusesc, Ucraina a recucerit Liman, principalul bastion rusesc din nordul provinciei Donetk.

Acest lucru i-a deschis calea pentru a avansa adanc in provincia Luhansk, amenintand principalele rute de aprovizionare a teritoriului pe care Moscova l-a capturat in unele dintre cele mai sangeroase batalii ale razboiului din iunie si iulie.

In sud, avansul Ucrainei vizeaza liniile de aprovizionare pentru mii de soldati rusi – poate chiar 25.000 – pe malul vestic al Niprului. Ucraina a distrus deja podurile principale, fortand fortele rusesti sa foloseasca treceri improvizate. Un avans substantial in josul raului ar putea sa le taie complet calea.

„Faptul ca am strapuns frontul inseamna ca … armata rusa a pierdut deja capacitatea de a ataca, iar astazi sau maine ar putea pierde capacitatea de a se apara”, a declarat Oleh Jdanov, un analist militar stabilit la Kiev. „O luna de munca a noastra distrugandu-le proviziile si reducand eficacitatea de lupta a acestui grup inseamna ca ei functioneaza cu ratii minime in ceea ce priveste munitia, combustibilul si alimentele.”

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

BEC a respins candidatura lui Florin Calinescu la Parlamentul European. Partidul lui nu a strans suficiente semnaturi

Biroul Electoral Central a respins, marti, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unita (PDU) la…

3 ore ago

Italia adopta masuri pentru a permite activistilor anti-avort sa intre in clinicile in care se fac intreruperi de sarcina

Partidele italiene de opozitie au declarat ca drepturile femeilor din Italia au primit o lovitura…

10 ore ago

Rusia incearca sa faca din Gagauzia o noua „Transnistrie”. Acelasi scenariu ca in anii ‘90

Ce se intampla acum in Gagauzia ne aminteste de evenimentele din stanga Nistrului din anii…

3 ore ago

Carles Puigdemont spune ca partidul sau pro-independenta este aproape de a prelua controlul asupra regiunii catalane

Fostul presedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, care traieste in auto-exil de la incercarea esuata de…

10 ore ago

La Paris, flacara olimpica va trece pe la teatrul Bataclan si pe la Memorialul Shoah

In luna iunie, cand va ajunge la Paris, flacara olimpica va trece pe langa teatrul…

10 ore ago