Victorie istorica in Belarus? Sondaje independente arata ca dictatorul Lukasenko a pierdut alegerile

externe

lukasenko, belarus

Peste 50 de persoane au fost retinute la Minsk si mai mult de 120 la nivel national in urma ciocnirilor violente dintre politie si protestatari, dupa ce presa de stat a anuntat ca presedintele Aleksandr Lukasenko, la putere de 26 de ani, era gata sa castige un al saselea mandat consecutiv, a anuntat organizatia pentru drepturile omului Viasna.

UPDATE Presedintele in exercitiu al Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a castigat alegerile desfasurate duminica in aceasta tara, obtinand 80,23% din voturi, a anuntat luni Comisia Electorala Centrala, citand rezultatele preliminare ale unui scrutin tensionat, marcat de violente si acuzatii de fraude electorale, transmit Reuters si AFP.

Svetlana Tihanovskaia, o fosta profesoara de engleza devenita principalul rival al lui Lukasenko in alegerile prezidentiale, a intrunit 9,9% din voturi, a indicat Comisia.

Rezultatele preliminare au fost anuntate dupa ce politia din Belarus a intervenit cu tunuri cu apa, gaze lacrimogene si grenade paralizante pentru reprimarea protestelor izbucnite duminica dupa ce presa de stat a anuntat ca presedintele Lukasenko, la putere de 26 de ani, era pe punctul de a castiga al saselea mandat consecutiv.

Unii sustinatori ai candidatei opozitiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, au organizat festivitati neoficiale pentru a-i sarbatori victoria in alegeri la Minsk, in primele ore ale zilei de luni.

Ea a refuzat sa accepte infrangerea, in timp ce media de stat a anuntat ca Lukasenko ar fi obtinut peste trei sferturi din voturi cu numaratoarea inca in curs de desfasurare, iar sondajele independente aratau ca conducea Tihanovskaia in rezultate.

La cateva ore dupa inchiderea urnelor, comisia electorala nu a publicat niciun rezultat oficial.

In timp ce protestele au izbucnit in capitala precum si in alte orase, cu zeci de mii de persoane prezente, Tihanovskaia a chemat la pace si a cerut fortelor de securitate sa se abtina de la violenta.

„Stiu ca poporul belarus se va trezi maine intr-o noua tara”, a spus Tihanovskaia, citata de Agerpres.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineata pe Twitter ca personalul sau a asistat la „utilizarea de 6 grenade de soc, mai multe focuri de arma trase (probabil gloante de cauciuc) in multimi” la Minsk. „Cel putin 6 ambulante au aparut din spatele liniilor de politie, cu sirenele pornite”.

Mass-media de stat a raportat ulterior ca situatia era sub control si ca un comitet de criza s-a reunit la Ministerul de Interne.

Lukasenko, in varsta de 65 de ani, a condus fosta republica sovietica din Europa de Est, dintre Rusia si Polonia, membra a UE, timp de un sfert de secol, tolerand putin disidenta.

Exit poll-urile postate de media de stat din Belarus il aratau pe Lukasenko castigand cu aproximativ 80% din voturi, un rezultat despre care purtatoarea de cuvant a lui Tihanovskaia Anna Krasulina a declarat pentru dpa ca este „departe de orice realitate”.

Sondajele independente sugerau ca Tihanovskaia a obtinut 71% de voturi, in timp ce Lukasenko doar 10%.

Niciuna dintre cifre nu a putut fi verificata in mod independent. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) nu a trimis observatori la votul de duminica din cauza lipsei unei invitatii trimise la timp.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile in timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukasenko, inclusiv sotul lui Tihanovskaia, au fost incarcerati in perioada premergatoare votului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: