Victorie a Kremlinului impotriva serviciilor romanesti de informatii. Deputatul Sputnik de la PSD si-a trecut legea de prima Camera

politica

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti tacit patru proiecte de lege care prevad ca directorii si adjunctii Serviciului Roman de Informatii (SRI), Serviciului de Informatii Externe (SRI), Serviciului de Protectie si Paza (SPP) si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) nu pot ocupa aceste functii decat pentru un mandat de maximum patru ani, iar directorul SRI poate fi demis si la propunerea a cel putin o treime din numarul total de parlamentari, informeaza Agerpres.

Proiectele apartin deputatului PSD Liviu Plesoianu, iar in toate patru presedintele Romaniei este pastrat in procedurile de numire a celor patru directori de servicii.

„SRI este condus de un director cu rang de ministru numit de Parlament, in sedinta comuna, la propunerea presedintelui Romaniei, pentru un singur mandat ce nu poate depasi durata de 4 ani. Eliberarea sa din functie se face in sedinta comuna a Parlamentului, la propunerea presedintelui sau a cel putin o treime din numarul total de deputati si senatori”, prevede proiectul de lege pentru modificarea legii privind organizarea si functionarea SRI.

In prezent, legile de organizare si functionare a SRI, SIE, SPP si STS nu contin nicio prevedere legata de numarul posibil de mandate pe care le pot ocupa directorii acestora, prim-adjunctii si adjuncti.

Termenul pentru dezbatere si vot final la aceste proiecte a fost 26 septembrie. Proiectele vor merge acum la Senat, care este Camera decizionala.

Liviu Plesoianu a solicitat, marti, expulzarea ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, pe motiv ca nu mai pot fi tolerate ingerentele oficialului american in activitatea parlamentara, guvernamentala si in justitie.

„In acord cu prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice, solicit EXPULZAREA de urgenta a ambasadorului american Hans Klemm! Date fiind ingerintele repetate in treburile interne ale tarii mele, solicit expulzarea de urgenta a ambasadorului Hans Klemm. Daca suntem cu adevarat un stat independent si suveran, daca ne respectam Constitutia si pe noi insine, nu mai putem tolera amestecul acestui ambasador in activitatea parlamentara si guvernamentala, precum si in justitia romaneasca. Nu e absolut deloc treaba ambasadorului Hans Klemm, asa cum nu e, in general, treaba niciunui ambasador cum anume hotaram noi sa ne construim propriul cadru legislativ! Nu e treaba lui Klemm in ce fel isi desfasoara activitatea Inspectia Judiciara!”, a declarat Liviu Plesoianu, intr-o postare marti pe Facebook.

Plesoianu este deseori laudat de site-ul de propaganda al Kremlinului, sputnik.md pentru initiativele sale.

Comentarii: