Victorie majora contra Rusiei a lui Scholz la Beijing. Xi Jinping condamna amenintarile lui Putin privind utilizarea armelor nucleare in Ucraina – Video

externe

Liderul chinez Xi Jinping a formulat vineri cea mai directa critica la adresa razboiului purtat de Vladimir Putin in Ucraina, avertizandu-l pe presedintele rus sa nu recurga la arme nucleare si cerandu-i cancelarului german Olaf Scholz, aflat in vizita, sa faca presiuni pentru negocieri de pace, anunta Politico.

Avertismentul lui Xi vine la putin peste o luna dupa ce Putin a amenintat Ucraina cu un atac nuclear, semn ca fortele ucrainene au zguduit Kremlinul cu progresele lor impotriva invadatorilor din est.

Comunitatea internationala, a declarat Xi, ar trebui „sa se opuna impreuna utilizarii sau amenintarilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declaratii preluate de Xinhua, agentia de presa de stat a Chinei. Lumea ar trebui, de asemenea, „sa pledeze pentru ca armele nucleare sa nu poata fi folosite, un razboi nuclear sa nu poata fi purtat, pentru a preveni o criza nucleara” in Europa sau Asia, a adaugat Xi.

Liderul chinez, care in urma cu doar cateva saptamani a obtinut un al treilea mandat, a cerut Germaniei si Europei sa „joace un rol important in a face apel la pace si a facilita negocierile”.

Xi a cerut, de asemenea, „imbunatatirea situatiei umanitare” in zonele de criza, in special in timpul iernii.

Cu toate acestea, liderul chinez, care inainte de razboi s-a referit la Putin ca fiind cel mai bun prieten al sau, s-a oprit in a cere Rusiei sa se retraga, o cerere cheie pentru Ucraina si sustinatorii sai occidentali.

In septembrie, Putin a recunoscut public pentru prima data ca Xi are „intrebari” si „ingrijorari” cu privire la razboi. La scurt timp dupa acea intalnire dintre liderii chinez si rus, Putin a ridicat miza si a evocat ideea ca ar putea fi folosite arme nucleare. „Pentru a apara Rusia si poporul nostru, vom folosi, fara indoiala, toate resursele de armament de care dispunem”, a declarat Putin. „Aceasta nu este o cacealma”.

„Nu ne putem permite o noua escaladare”, a declarat premierul chinez demisionar Li Keqiang, in cadrul unei conferinte de presa. Referindu-se la Scholz, care se afla langa el, Li a spus: „Amandoi … speram ca aceasta criza sa se incheie in curand”.

Manifestarea opozitiei lui Xi fata de amenintarile nucleare ale lui Putin a fost salutata ca o victorie diplomatica majora de catre Scholz, care s-a confruntat saptamani intregi cu critici pentru ca s-a indreptat prea mult spre Beijing.

„Am cazut de acord ca amenintarea cu atacuri nucleare este iresponsabila si periculoasa”, a declarat Scholz reporterilor, referindu-se la intalnirea sa cu Xi. „I-am spus presedintelu ca este important ca China sa-si utilizeze influenta asupra Rusiei”.

Scholz a adus cu el o delegatie de mari companii si, de asemenea, a aprobat recent o tranzactie a unei companii chineze de stat pentru a achizitiona o parte a unui terminal din portul Hamburg, important din punct de vedere strategic.

Inainte ca conferinta de presa sa se incheie fara nicio intrebare din partea reporterilor, Scholz a adus in discutie escaladarea tensiunilor de peste stramtoarea Taiwan.

„Orice schimbare a status quo-ului din Taiwan poate avea loc doar prin acord reciproc si in mod pasnic”, a spus el, adaugand ca a ridicat, de asemenea, problema incalcarii drepturilor omului impotriva minoritatii musulmane din China in Xinjiang.

Scholz a facut aluzie la coercitia economica exercitata de Beijing impotriva Lituaniei atunci cand tara baltica a urmarit o apropiere mai mare de Taiwan, spunand: „Este, de asemenea, important sa fie clar: masurile economice impotriva statelor membre individuale ale UE sunt indreptate impotriva intregii piete interne a UE, iar sanctiunile impotriva parlamentarilor UE sunt, de asemenea, inacceptabile pentru noi.”

Desi Scholz nu a pus accentul pe accentul comercial al calatoriei sale, gazda sa chineza a avut grija sa trimita un mesaj clar intreprinderilor germane, pe care China le considera o sursa majora de stabilitate in relatiile UE-China, altfel subrede.

„Continuam sa fim pregatiti sa ajutam Germania sa acceseze piata noastra”, a declarat premierul Li reporterilor la conferinta de presa, facand apel la o relatie „solida si stabila” cu Germania. „Sustinem o lume multipolara, comertul liber si dorim sa ne intalnim cu partenerul nostru pe picior de egalitate.”

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: