Victorie majora pentru Clotilde, poate sa aduca o alta firma de salubritate in locul Romprest. Prefectul Capitalei si-a dat acordul pentru starea de alerta in Sectorul 1

politica

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anuntat, vineri, ca a transmis catre Comitetul local pentru situatii de urgenta acordul pentru declararea starii de alerta in Sectorul 1 in privinta neridicarii deseurilor.

„Am transmis catre Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta acordul pentru declararea starii de urgenta”, a anuntat vineri dimineata prefectul Capitalei.

Starea de alerta se va institui timp de 30 de zile incepand cu miezul noptii.

Ca urmare a instituirii starii de alerta, Primaria Sectorului 1 are dreptul sa contracteze o alta firma de salubritate de pe piata libera fara licitatie, care sa adune gunoaiele de pe strazi si din tomberoane.

De asemenea, consilierii locali ai Sectorului 1 pot decide rezilierea unilaterala a contractului cu Romprest.

Clotilde Armand a anuntat joi seara ca a convocat o sedinta a Consiliului Local pentru azi prin care va cere votul consilierilor pentru a declansa procedura de reziliere a contractului cu Romprest.

„Am convocat pentru vineri, 23 iulie 2021, ora 12.00, o sedinta de indata a Consiliului Local. Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare se afla un singur proiect de hotarare de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti in vederea promovarii unei actiuni avand ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestarii serviciilor de salubritate pe raza administrative – teritoriala a Sectorului 1.

Adoptarea proiectului de hotarare ar conduce la:

– Sesizarea instantei de judecata cu o actiune avand ca obiect rezilierea Contractului de Delegare;
– Respectarea principiului continuitatii serviciului de utilitate publica;
– Sanctionarea neexecutarii culpabuile a obligatiilor conytractuale de catre operatorul delegate al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.

Potrivit referatului de aprobare pentru acest proiect, Compania Romprest Service SA a intrerupt nejustificat si ilegal activitatea de colectare a deseurilor municipal in urmatoarele perioade:

– 27 noiemebrie- 25 decembrie 2020, cand a fost intrerupta in mai multe episoade activitatea de colectare a deseurilor din surse necontrolate;
– 31 mai – 18 iunie, cand a fost intrerupta activitatea de colectare a tuturor catergoriilor de deseuri;
– 27 iunie- prezent, cand a fost intrerupta activitatea de colectare a deseurilor municipal stradale.

Incepand cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, in urma actiunilor desfasurate de Politia Locala Sector 1 si a numeroaselor sesizari primite de la cetateni, ca serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai functioneaza pe raza Sectorului 1, aducandu-se astfel atingere principiilor care reglementeaza acest serviciu public:
‒ protectia sanatatii populatiei;
‒ responsabilitatea fata de cetateni;
‒ conservarea si protectia mediului inconjurator;
‒ asigurarea calitatii si continuitatii serviciului.

Conform estimarilor, la data de 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deseuri generate de populatie, institutii publice si agenti economici. Depozitarea necontrolata a unei astfel de cantitati de deseuri, in crestere continua, reprezinta o criza cu riscuri multiple:

– Risc epidemiologic;
– Risc pentru mediu inconjurator;
– Risc de perturbare a fluxurilor de circulatie;
– Risc de incetinire a activitatii unor agenti economici;
– Risc ambiental pentru desfasurarea evenimentelor culturale si sportive din Capitala;
– Risc de tulburari sociale, cu manifestatii cauzate de nemultumire si panica.

In contextual descris mai sus, operatorul delegate si-a incalcat in mod grav si repetat obligatiile contractuale neexecutarea obligatiilor dsentiale asumate de operator a fost constatata de Politia Locala- Directia Contriol Urban – Compartiment Protectia Mediului care a emis in perioada 1 iunie – 19 iulie 2021 un numar de 25 de procese verbale de contraventie, aplicand amenzi totale de 145.000 lei”, a anuntat Armand, joi seara.

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al Sectorului 1 a solicitat declararea starii de alerta pe o perioada de 30 de zile. Potrivit Primariei Sectorului 1, cererea a avut la baza o analiza de risc fundamentata pe un raport al Compartimentului Protectia Mediului din cadrul Politiei Locale si pe o nota privind deficientele activitatilor de curatenie stradala realizata de Directia de Utilitati Publice, Salubrizare si Protectia Mediului.

Autoritatea locala estima, miercuri, ca la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deseuri generate de populatie, institutii publice si agenti economici.

Primaria atragea atentia ca depozitarea necontrolata a unei astfel de cantitati de deseuri, in crestere continua, prezinta riscuri din punct de vedere epidemiologic, pentru mediul inconjurator, de perturbare a fluxurilor de circulatie, de incetinire a activitatii unor agenti economici, ambiental pentru desfasurarea evenimentelor culturale si sportive din Capitala, precum si risc de „tulburari sociale”.

Comentarii: