Victorie mare a Opozitiei la CCR. Judecatorii au respins in unanimitate o lege pro-borfasi votata de PSD si ALDE

news

Miercuri, CCR a admis in unanimitate sesizarea PNL si USR impotriva modificarilor aduse de PSD, ALDE si UDMR legii privind executarea pedepselor, potrivit carora infractorii condamnati la inchisoare cu executare de pana la cinci ani ar fi putut executa pedeapsa acasa.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este neconstituţională, în ansamblul său”, se arata in minuta CCR, citata de g4media.ro.

Legea mai fusese declarata neconstitutionala in ansamblul sau, ceea ce inseamna ca procedura de modificare trebuia reluata de la zero. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a ignorat insa acest lucru si a modificat actul normativ.

Legea a fost atacata la CCR de catre PNL pe 22 noiembrie, liberalii subliniind tocmai acest lucru: faptul ca majoritatea parlamentara a ignorat o decizie precedenta a CCR care declara actul normativ neconstitutional in integralitatea lui si nu l-a respins.

Cea mai importanta modificare adusa actului normativ, la initiativa PSD, prevede ca si infractorii care primesc pana la 5 ani de inchisoare cu executare pot sta acasa, fara niciun fel de supraveghere.

De asemenea, in lege a fost reintrodusa prevederea eliminata de Guvernul Ciolos referitoare la posibilitatea ca infractorilor sa le fie scazute cate 20 de zile de inchisoare pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: