Victorie mare pentru USR. Judecatorii CCR au stabilit in unanimitate ca initiativa „Fara penali” este constitutionala

politica

Judecatorii CCR au stabilit, marti, cu unanimitate de voturi, ca initiativa legislativa de revizuire a Legii fundamentale, care apartine USR, „Fara penali in functii publice”, respecta prevederile constitutionale.

Fara penali in functii publice are la baza o initiativa cetateneasca ce are ca scop interzicerea cetatenilor condamnati definitiv sa mai ocupe functii publice in institutiile de stat. Cei mai importanti oameni politici din institutiile care conduc in prezent Romania sunt pusi sub invinuiri de fapte de coruptie

In 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua transa de semnaturi pentru initiativa Fara penali in functii publice, peste 780.000, indeplinind astfel conditiile impuse de lege pentru declansarea referendumului, respectiv 500.000 de semnaturi din 21 de judete.

Initiativa Fara Penali in functii publice propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, avand urmatorul continut: „Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

Dupa pronuntarea CCR, initiativa va intra in circuitul parlamentar, cu dezbateri in comisii si vot in plenul Camerei Deputatilor si Senat, urmand ca apoi sa se organizeze un referendum decizional care trebuie sa aiba cvorum si vot majoritar, se arata pe pagina Fara Penali in Functii Publice.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: