Victorie neasteptata a USR la CCR. Partidul lui Dan Voiculescu ramane fara finantare din partea statului, amendamentul PSD-PNL a fost respins de CCR

politica

Curtea Constitutionala a decis sa blocheze finantarea de la stat a PPUSL, partid controlat de Dan Voiculescu, in decizia privind legea bugetului de stat pe 2022. Decizia CCR apare in urma sesizarii USR pe tema bugetului. Sesizarea a fost de altfel respinsa.

CCR a decis ca prevederea referitoare la PPUSL este in acord cu Legea Fundamentala numai in masura in care aplicarea se realizeaza dupa o eventuala modificare sau completare a legii privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale. Astfel, PPUSL nu va putea beneficia de amendamentul introdus de PSD si PNL in legea bugetului de stat, pentru a primi subventie de la stat, pana nu se modifica si legea 334/2006.

„Curtea va pronunta o decizie de respingere a obiectiei de neconstitutionalitate sub conditie, si anume aceea ca aplicarea acestei norme sa se poata realiza numai daca se modifica/ completeaza in mod corespunzator Legea nr.334/2006 si numai de la data intrarii in vigoare a acestei modificari/ completari. In acest fel, textul criticat nu va mai contine o solutie legislativa cu caracter novator, ci se va constitui intr-o reluare a solutiei legislative din Legea nr.334/2006 pe care o va aplica strict in anul bugetar 2022, ceea ce intra in logica unei legi bugetare”, a precizat CCR.

„Este bine ca s-a dat o astfel de decizie, sa nu mai avem precedente de tip Pro Romania. Este pentru prima cand Curtea Constitutionala da o astfel de decizie prin care ramane premisa posibilitatii de finantare, dar sub o conditie, care suspenda aplicarea pana la modificarea legii finantarii partidelor. Nu s-a mai intamplat asa ceva, este o inovatie”, au declarat surse parlamentare pentru Europa Libera.

Senatorul USR Claudiu Nasui a dezvaluit, saptamana trecuta, ca PSD si PNL au adaugat in viteza un amendament la legea bugetului prin care si partidul fantoma al lui Dan Voiculescu, PPUSL, sa fie primeasca bani publici de la bugetul statului. PPUSL are acum cinci parlamentari, care au ajuns in aceasta pozitie pe listele PSD.

„Mizeriile se fac prin amendamente venite pe repede inainte. Azi pe ultima suta de metri a sedintei pentru buget, PSD si PNL au trecut un amendament prin care extind subventia partidelor politice la PPUSL, adica partidul lui Piedone. La inceput am crezut ca e vorba de un amendament care sa finanteze noul partid al domnului Orban. Dar nu era asta pentru ca specifica clar ca vor fi finantate partidele dupa numarul de parlamentari de la sfarsitul primei sesiuni parlamentare din 2021. Singurul partid care va beneficia de acest amendament este PPUSL, care are cativa parlamentari afiliati la PSD”, a anuntat Claudiu Nasui, miercuri seara.

Din PPUSL face parte si primarul penal al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

„Gaselnita cu ‘parlamentarii dupa prima sesiune din 2021’ este exact genul acela de decizia arbitrara care ne arata ca de fapt ei fac toate astea ‘pentru ca pot’. Cateodata mai invoca ei principii si valori, dar de fapt aleg doar ce le convine.

Sentinta domnului Piedone este asteptata in 2022. Probabil ca PNL si PSD se gandesc ca partidul domnului va avea nevoie de ajutor in alegeri. Si s-au gandit sa-l dea din banii luati prin taxe si impozite. In mod normal partidele ar trebui sa se finanteze din cotizatii multe si mici ale membrilor lor. Nu din bani luati prin taxe si impozite. Dar asta e alta dezbatere”, a adaugat Nasui.

Cei cinci parlamentari PPUSL, ajunsi in aceasta pozitie prin intermediul PSD, sunt:  Gratiela Gavrilescu, Steluta Cataniciu, Vlad Popescu (fiul lui Piedone), Ana Loredana Predescu si senatorul Laurentiu Mihai.

Camera Deputatilor si Senatul au plen reunit, miercuri seara, pentru dezbatere si vot asupra proiectului bugetului de stat pentru 2022 si proiectului bugetului asigurarilor sociale pentru 2022. USR a anuntat deja ca nu va vota bugetul si Dan Barna a precizat ca partidul ia in calcul sa atace la CCR propunerea legislativa privind bugetul pe anul viitor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: