Victorie pentru Cristiana Anghel. A reusit sa ii scape pe cei cu pensii URIASE de plata impozitului. Printre ei se va afla si senatoarea ALDE

politica

O proiect de lege prin care sunt avantajati cei cu pensii uriase a fost adoptat, marti, de senatori. La propunerea Cristianei Anghel, acestia vor fi scutiti de la plata impozitului.

Proiectul a fost mascat prin grija fata de pensionarii care „au mancat salam cu soia”, insa acestia, care au opensii mici, oricu, nu plateau impozit. Adevaratii beneficiari sunt fostii nomenclaturisti comunisti, securistii si  toti cei care acum beneficiaza de pensii uriase. Printre acestia se va numara si Cristiana Anghel, care va beneficia si de pensie speciala.

”Batranii nostri au mancat salam cu soia, au primit paine, zahar, ulei si faina cu portia, pe cartela, au stat in frig punandu-si o haina in plus pe ei, in multe localitati distributia energiei electrice fiind doar patru ore dintr-o zi, ani la rand si au achitat intreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Batranii nostri nu ne-au lasat datorii. Din contra. Au cotizat si pentru pensiile decente la care sperau si nu s-au plans”. Astfel isi justifica senatorul ALDE Cristiana Anghel, initiativa legislativa al carei autor principal este, conform careia toti pensionarii ar urma sa fie scutiti de plata impozitului pe pensii.

Nota de fundamentare semnata de Cristiana Anghel mentioneaza ”batranii nostri” care au construit ”tunelul Bumbesti-Livezeni, autostrada Bucuresti – Pitesti, Casa Poporului, centrala atomoelectrica” dar si multe alte obiective industriale realizate pana in 1990 si enumerate pe larg de ea. Cristiana Anghel crede ca pensionarii au ajuns bataia de joc a guvernantilor ce sufera de „gerontofobie”.

Alaturi de senator si-au pus semnaturile pe aceasta initiativa alti 100 de senatori, membri ai ALDE, PSD, UNPR, LC. Propunerea isi doreste abrogarea articolului din Codul Fiscal conform caruia pensionarii platesc un impozit de 16% pentru suma de bani ce depaseste 1.050 de lei, diminuata cu contributia la asigurari de sanatate. Potrivit actualului Cod Fiscal pensiile mai mici de 1.050 lei nu se impoziteaza. In plus legea prevede ca suma neimpozabila lunara de 1.050 lei se majoreaza cu 50 de lei in fiecare an fiscal, pana ce plafonul neimpozabil ar ajunge la 1.200 lei.

Scutirea nu va ajuta pensionarii saraci, ci pe cei cu pensii mari si medii. Aceasta deoarece cei cu pensii mici, sub 1.050 de lei oricum nu plateau impozit. Senatorul PNL Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, crede ca mai degraba trebuie scutite de impozit pensiile mai mici de 1.500 de lei. ”Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru ca ei au acest impozit scutit. Sunt 3,8 milioane de pensionari cu pensii sub 1.000 de lei, cum acceptati acest lucru? Acesti batrani vor ramane cu aceeasi pensie, iar cei cu 100 de milioane (10.000 lei noi – n.red.) vor avea bani in plus”, a spus marti Mariana Campeanu.

Ea a propus un amendament de ridicare a plafonului de scutire de impozit de la 1.000 de lei la 1.500 de lei, insa a fost respins de plen.

In Romania sunt peste cinci milioane de pensionari, dintre care mare parte sub 900 de lei pe luna, echivalentul pensiei medii.  Cea mai mare pensie din Romania este de 28.825 de lei, si este incasata de un fost magistrat care locuieste in Bucuresti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: