Victorie pentru Nicusor Dan, a castigat procesul cu ANI. PSD-istii il declarasera „penal”

news

Curtea de Apel Bucuresti a admis joi, in parte, cererea in care primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a solicitat anularea raportului Agentiei Nationale de Integritate (ANI), prin care edilul a fost declarat in stare de incompatibilitate si conflict de interese.

Pe de alta parte, instanta nu a fost de acord cu cererea lui Nicusor Dan de anulare a partii din raport, trimis de ANI la Parchetul General, care se refera la infractiunile de abuz in serviciu si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.

„Admite exceptia tardivitatii formularii cererii aditionale si constata decazut reclamantul din dreptul de a invoca noi motive de nelegalitate. Admite exceptia inadmisibilitatii exercitarii controlului de legalitate asupra dispozitiei din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Respinge cererea de anulare cu privire la acest aspect ca inadmisibila. Admite in parte cererea formulata de reclamantul Nicusor Daniel Dan in contradictoriu cu parata Agentia Nationala de Integritate. Anuleaza in parte raportul de evaluare nr.58231/G/II/23.12.2022 sub aspectul constatarii existentei starii de incompatibilitate si conflictului de interese. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare”, se arata in decizia instantei, care nu este definitiva, scrie Agerpres.

Nicusor Dan a fost prezent joi in sala de judecata, el sustinandu-si cauza in fata judecatorilor.

ANI anunta, in luna februarie, ca Nicusor Dan s-a aflat in incompatibilitate si conflict de interese:

Incompatibilitate – in perioada exercitarii mandatului de primar general, Nicusor Dan a exercitat si alte functii de conducere in cadrul a patru institutii sau servicii publice, fara mandat de reprezentare, nerespectand astfel dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Conflict de interese – in perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultana a functiei de primar general si a functiei de director general al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Nicusor Dan a solicitat in calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei si ulterior a retransmis ALPAB, in calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei. In opinia ANI, Nicusor Dan a incalcat astfel prevederile art. 70, art. 71 si art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Pe de alta parte, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la existenta indiciilor referitoare la savarsirea de catre Nicusor Dan a infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art. 297 din Codul penal si a infractiunii de folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane prevazuta de art. 301 din Codul penal, intrucat:

* o amenda contraventionala aplicata de catre o institutie publica lui Nicusor Dan a fost achitata de Primaria Municipiului Bucuresti, iar demersurile de contestare la instanta abilitata au fost efectuate de catre Directia Juridic din cadrul PMB pentru Nicusor Dan, atat in calitate de persoana fizica, cat si in calitate de primar general, documentul purtand semnatura olografa a acestuia, distinct pentru ambele calitati;

* in perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultana a functiei de primar general si a functiei de director general al ALPAB, a solicitat in calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei si ulterior a retransmis ALPAB, in calitate de primar general, bugetul solicitat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: