externe

Victorie uriasa a Ucrainei: Rusii au fugit din Hostomel, locul cu cel mai important aeroport din tara

Trupele rusesti s-au retras din localitatea Hostomel, din apropiere de Kiev, in cursul serii de 31 martie, una dintre cele mai importante schimbari in favoarea Ucrainei de la inceputul razboiului.

Imagini filmate cu drona au aratat localitatea parasita de armata rusa, desi nu e clar daca ucrainenii au reocupat-o in intregime sau asteapta sa securizeze intreaga zona inainte de a restabili o baza militara acolo.

Victoria e importanta atat pentru ca indeparteaza amenintarea militara rusa de capitala Kiev, cat si pentru ca acolo se gaseste aeroportul Antonov. Acesta e cel mai apropiat aeroport mare de Kiev si locul unde rusii puteau aduce pe calea aerului trupe cu care sa atace cel mai important oras ucrainean, dar si toata zona de nord a tarii pe care a invadat-o.

Trupele Moscovei au lasat in urma un veritabil dezastru, cu aeroportul in mare parte distrus. Nu e clar daca rusii au aruncat ei insisi in aer zona sau e rezultatul bombardamentelor din ultimele saptamani.

Hostomel a fost un punct central al bataliei dintre rusi si ucraineni la inceputul razboiului, care l-au ocupat, pe rand, de mai multe ori. In ultimul timp, localitatea era insa ferm in mainile rusilor.

Contraatacurile ucrainene din ultima saptamana au avut succese insemnate in zona din jurul Kievului, pe care rusii incercau sa-l incercuiasca. Armata statului condus de Volodimir Zelenski i-a scos pe soldatii lui Putin din mai multe suburbii extrem de importante, precum Irpin.

In aceeasi seara s-a anuntat ca o alta localitate importanta, Bucha, a fost eliberata de ucraineni. Acestia au obtinut si o serie de succese in alte parti ale tarii, precum Harkov, Herson, Sumi si Cernihiv.

Rusii pretind ca au recurs la o dezangajare din zona pentru a muta trupe in Donbas. In realitate, expertii militari cred ca pur si simplu rusii iau o realitate – faptul ca sunt infranti acolo si trebuie sa se retraga – si o prezinta ca pe ceva voluntar. Doar o mica parte a trupelor rusesti a parasit zona, fiind vorba in primul rand de unitatile decimate care trebuie sa se reorganizeze.

Rusii au avut unele succese in zona Donbas si au continuat sa avanseze foarte lent in orasul incercuit Mariupol de la Marea Azov.

Razboiul declansat de Rusia a ajuns in a 5-a saptamana.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Miscarea neasteptata la Moscova, Putin l-a inlocuit pe Soigu, ministrul Apararii. Noul ministru este un civil

Presedintele rus Vladimir Putin a propus duminica un nou ministru al Apararii, nominalizandu-l pentru aceasta…

2 ore ago

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

4 ore ago

Aventurile unui infractor deghizat in femeie in Capitala, cum a reusit sa pacaleasca si sa jefuiasca mai multi pensionari – Video

Politia a dat publicitatii detalii despre cum un individ de 52 de ani, din Ialomita,…

2 ore ago

Ciolacu sustine ca „din octombrie nu o sa mai avem vize cu SUA”. Se lauda ca tot el a bagat Romania in Schengen

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut, duminica seara, ca romanii nu vor mai avea nevoie…

2 ore ago