Victorie uriasa, Rosia Montana a fost inscrisa in Patrimoniului Mondial al UNESCO si in Patrimoniul mondial in pericol

news

Peisajul minier Rosia Montana a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anuntat marti presedintele Comitetului, Tian Xuejun. ICOMOS, organismul consultativ al agentiei ONU, a recomandat clasarea si in Lista Patrimoniului in pericol, decizie adoptata si de Comitet.

Acest sit din Carpatii Occidentali adaposteste ”un ansamblu exceptional” de galerii romane datand din secolul al II-lea, ”cel mai important si mai vast cunoscut”, a subliniat ICOMOS.

„Salut includerea peisajului cultural minier de la Rosia Montana in patrimoniul umanitatii! Prin eforturi conjugate ale autoritatilor si specialistilor, Rosia Montana trebuie sa devina un model de punere in valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabila a zonei”, a anuntat Klaus Iohannis pe Facebook.

Includerea minelor de aur in Patrimoniul Mondial de UNESCO este o decizie care ar putea ”ingropa” proiectul controversat de exploatare in zona, precizeaza news.ro.

In acest sens, locuitorii sunt divizati: o parte apara aceasta comoara, in timp ce altii cred doar ca extractia ar salva zona.

Samanta discordiei a fost plantata in anii 1990, atunci cand compania canadiana Gabriel Resources s-a instalat in comuna cu scopul de a extrage 300 de tone de aur si 1.600 de argint distrugand patru munti masivi, inclusiv cu majoritatea ramasitelor romane.

Prin intemediul filialei sale Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), din care statul roman detine 20%, aceasta societate prevedea folosirea a 12.000 de tone de cianuri pe an, un risc suplimentar pentru mediul inconjurator, potrivit expertilor.

Denuntand o ”expropriere”, Gabriel Resources a sesizat in 2015 instanta internationala a Bancii Mondiale (Cirdi) de la Washington si a reclamat 4,4 miliarde de dolari compensatie Romaniei, pe baza unei estimari datand din 2011, in contextul in care cota sa a era de 7,4 dolari canadieni, fata de 0,3 astazi.

Cumparate cu sume importante care i-au facut pe proprietari sa paraseasca comuna, casele cu porti din lemn sculptate risca sa se prabuseasca in asteptarea renovarii.

Inainte de preluarea puterii in Romania de comunisti in 1946, strazile din Rosia Montana gazduiau un cazinou si birouri de banca unde cautatorii de aur inca isi vindeau pepitele.

Ziua Rosiei Montane este „o aniversare neoficiala a primei atestari documentare – la data de 6 februarie 131 – a asezarii romane care se afla in spatiul ocupat acum de satul Rosia Montana”.

Una dintre tablitele romane cerate descoperite in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea in galeriile miniere de la Rosia Montana demonstreaza atestarea. Tablitele cerate consemneaza contracte, inventare, acte juridice care constituie unul dintre izvoarele importante ale cunoasterii dreptului roman. Tablita nr. XVIII pastreaza, alaturi de data, denumirea asezarii: Alburnus Maior.

Rosia Montana a fost cel mai activ centru minier al Muntilor Apuseni, incepand de la primele exploatari, din Epoca Bronzului, continuand in Antichitate si perioada medievala, in Epoca Moderna si pana in trecutul recent. Mineritul traditional, bazat pe initiativa familiilor si a micilor asociatii de mineri, s-a incheiat odata cu nationalizarea, in 1948, fiind urmat de o alta forma de minerit, industrial, la scara mare, incheiat in 2006.

Rosia Montana este unul dintre cele mai longevive situri miniere traditionale cunoscute in ziua de azi. Anduranta sa particulara se reflecta intr-o interconectare sistematica si profunda intre fundalul natural si fenomenele culturale – din adancul muntilor si pana la suprafata, de la morfologia peisajului si pana la flora si fauna locului si la comunitatile umane locale, totul poarta amprenta interactiunii semnificative dintre om si mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate si spectaculoase peisaje culturale ale Romaniei, semnificativ in context global.

80 de km de galerii sapate in munte ce dateaza din Antichitate

Atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere – de exploatare, de asistenta, de aerisire si de evacuare a apei – excavate incepand din perioada romana si continuate in perioada medievala si moderna, peisajul roman de suprafata, peisajul industrial istoric, si targul minier Rosia Montana. Galeriile sapate in masivele muntoase din jurul localitatii insumeaza mai mult de 80 km din care 7 km dateaza din Antichitate, alcatuind cel mai vast si mai important sistem de exploatare miniera cunoscut din lumea romana.

Din Romania au fost inscrise pana acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunarii, Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramures, cetatea Sighisoara, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

Situri inscrise marti in Lista Patrimoniului Mondial:

Dholavira, sit arheologic de la Khadirbet din Bhachau Taluka din districtul Kutch, India.

Avroman sau Hawraman, regiune muntoasa situata in provinciile Kurdistanului si Kermanshah, in vestul Iranului si in nord-estul Kurdistanului, in Irak.

Siturile preistorice Jomon din nordul Japoniei

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: