Victorie USR PLUS impotriva lui Firea cu 2 zile inainte de alegeri. Reclamele Primariei Capitalei, difuzate la televiziunile de stiri, sunt declarate ilegale

politica

Biroul Electoral al Circumscriptiei Electorale a Municipiului Bucuresti (BEM) a admis vineri plangerea depusa de Alianta USR-PLUS, prin cei doi copresedinti USR-PLUS Bucuresti, Claudiu Nasui si Vlad Voiculescu, impotriva Gabrielei Firea, Primariei Generale a Capitalei si impotriva PSD pentru incalcarea regulilor de desfasurare a campaniei electorale, potrivit unui comunicat de presa al Aliantei. Astfel, BEM a admis faptul ca Gabriela Firea si-a facut publicitate, in plina campanie electorala, prin utilizarea unor mijloace de promovare mascata si indirecta in mass-media audiovizuala.

„Alianta USR-PLUS a dovedit faptul ca Gabriela Firea si-a facut publicitate mascata, in plina campanie electorala, pe banii Primariei Generale a Capitalei, in afara bugetului de campanie, adica pe banii bucurestenilor, iar decizia BEM vine sa confirme acest lucru”, transmit reprezentantii Aliantei intr-un comunicat de presa.

Sursa citata mai spune ca prin admiterea plangerii Aliantei, BEM da castig de cauza USR PLUS si confirma desfasurarea unei campanii electorale ilegale, prin intermediul autoritatii publice, cu incalcarea tuturor obligatiilor de neutralitate si echidistanta care le revin acestora. Prin urmare, spoturile publicitare targetate in perioada campaniei electorale, din bugetul public, au fost declarate ilegale.

„Chiar daca acest lucru se intampla cu o zi inainte de finalizarea campaniei electorale pentru alegerile locale de duminica, avem incredere ca aceasta decizie va reprezenta o dovada in plus pentru cei nehotarati ca trebuie sa iasa in numar cat mai mare la vot daca isi doresc o altfel de administratie si o altfel de politica”, conchide sursa mentionata.

„Vom astepta motivarea Biroului si vom depune plangere penala impotriva Gabrielei Firea pentru Delapidare (art 295 Cod Penal) si Abuz in Serviciu (art. 297 CP). Vom sesiza, totodata, Curtea de Conturi. Apoi vom astepta sa se faca dreptate… cand s-o face. Ca doar suntem in Romania.

Pana atunci, inca o bataie de joc! Inca o mita din banii nostri pentru prietenii lor din presa. Si se vor folosi de asta ca sa castige din nou puterea ca sa continue!”, a subliniat Vlad Voiculescu.

USR PLUS a anuntat pe 17 septembrie ca a depus plangere la Biroul Electoral al Circumscriptiei Electorale a Municipiului Bucuresti impotriva Gabrielei Firea, a Primariei Generale a Capitalei si impotriva PSD. Alianta acuza incalcarea regulilor de desfasurare a campaniei electorale prin utilizarea unor reclame tv, finantate din bugetul municipalitatii.

Claudiu Nasui, presedinte USR Bucuresti, si Vlad Voiculescu, presedintele PLUS Bucuresti, au solicitat, de asemenea, sesizarea Autoritatii Electorale Permanente (AEP) „privind modul de finantare a campaniei electorale a Gabrielei Firea din bugetul Primariei”, cat si a organelor abilitate cu privire la acest caz.

„Actualul primar general al Municipiului Bucuresti, doamna Gabriela Firea, candideaza pentru un nou mandat din partea PSD, in cadrul alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020, PSD prezentand de asemenea lista de candidati la Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Cu titlu prealabil se impune a se retine astfel legatura indisolubila care exista intre alocarile bugetare ale administratiei publice locale actuale (reprezentata prin primar) si interesele candidatului PSD la aceasta functie, actualul primar vizand astfel obtinerea unui nou mandat. Dispozitiile legale in materie impun o serie de limitari si constrangeri specifice cu privire la modalitatea de realizare a campaniei electorale, unele explicite si unele implicite, iar un rationament juridic judicios implica obligatii de analiza de fond si nu doar de forma, in spiritul corectitudinii si echitatii procesului electoral”, se arata in plangerea semnata de Claudiu Nasui si Vlad Voiculescu.

In plangere sunt mentionate un spot video care promoveaza proiectul Primariei Capitalei de consolidare a cladirilor istorice si unul care promoveaza lucrarile de infrastructura ale PMB pentru poduri si pasaje.

„Sesizam prin prezenta plangere efectuarea unei campanii electorale mascate si indirecte, spoturile astfel reclamate reprezentand in fapt un mesaj electoral specific sustinerii (realegerii) candidatului PSD, care detine in prezent functia de primar si care conduce, pe de alta parte, autoritatea publica locala. Va rugam de asemenea sa sesizati atat Autoritatea Electorala Permanenta privind modul de finantare a campaniei electorale a candidatului Gabriela Firea, din bugetul autoritatii publice locale, cat si organele abilitate in vederea constatarii unor eventuale fapte contraventionale ori de alta natura fata de situatia de fapt”, se arata in plangere.

Mai mult despre: ,

Comentarii: