Victorii majore, ucrainenii au avansat 50 km in teritoriul detinut de trupele ruse. Harta noilor victorii, „in total, peste 700 de kilometri patrati au fost eliberati de invadatori”

externe

Armata ucraineana anunta joi ca a recucerit teritorii si localitati controlate de Moscova in regiunile Harkov (nod-est), in sud si in Donbas (est), strapungand apararea rusa pe zeci de kilometri, relateaza AFP si Ukrinform.

Fortele armate ale Ucrainei au eliberat peste 20 de localitati din regiunea Harkov. In total, peste 700 de kilometri patrati au fost eliberati de invadatorii rusi in Harkov si sudul tarii.

„De la inceputul saptamanii, Fortele Armate ale Ucrainei, in cooperare cu unitati ale Garzii Nationale si alte forte de securitate, au desfasurat operatiuni active in anumite directii.

In prezent, unitatile militare s-au infipt in teritoriul inamicului la o adancime de pana la 50 km. In cursul operatiunilor active din directia Harkov, au fost eliberate peste 20 de asezari.

In directia Kramatorsk, unitatile Fortelor Armate ale Ucrainei si-au imbunatatit pozitia tactica si au avansat pana la o adancime de 2 kilometri.

In cursul operatiunilor ofensive din directia Sloviansk, unitatile brigazii 103 de aparare teritoriala, impreuna cu unitatile regimentului 15 al Garzii Nationale a Ucrainei, au avansat pana la trei kilometri adancime si au eliberat asezarea Ozerne”, a declarat Oleksi Hromov, adjunctul sefului Departamentului principal de operatiuni al Statului Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei

Potrivit acestuia, grupul de forte de aparare continua operatiunile active in directia Herson. Inamicul este partial demoralizat, dar continua sa reziste.

„In general, unitatile noastre in anumite directii au avansat adanc in apararea inamicului de la doi pana la cateva zeci de kilometri. Un numar de asezari au fost eliberate. Suprafata totala a teritoriului revenit sub controlul Ucrainei in directiile Harkov si Sud de peste 700 de kilometri patrati”, a declarat Hromov.

Presedintele american Joe Biden a aprobat un pachet suplimentar de armament in valoare de 675 de milioane de dolari pentru Ucraina, a anuntat joi secretarul Apararii, Lloyd Austin, la baza americana Ramstei din Germania, informeaza Reuters. Aliatii Kievului s-au reunit la Ramstein pentru a continua sa-si coordoneze ajutorul militar pentru Ucraina, care desfasoara de saptamana trecuta o contraofensiva in sudul tarii pentru a disloca fortele ruse.

Reprezentantii a peste 40 de tari si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au reunit la baza din Germania pentru a discuta mai ales despre provocarile in materie de productie de armament ale conflictului.

„Acest grup trebuie sa se pozitioneze pentru a-i sustine pe bravii aparatori ai Ucrainei pe termen lung”, a spus Austin, referindu-se la reuniune. „Aceasta inseamna un flux continuu si hotarat de capacitati acum”.

Cea de-a cincea reuniune a grupului de contact pentru apararea Ucrainei, ce are loc la invitatia sefului Pentagonului, Lloyd Austin, isi propune sa faca dovada ‘unitatii si solidaritatii’ aliatilor Ucrainei, a indicat seful Statului Major american, generalul Mark Milley.

‘Consumul de munitii este foarte important in acest razboi in Ucraina’, le-a explicat generalul Milley jurnalistilor care il insotesc.

Obiectivul este de ‘a incerca sa determinam nevoile, cererile si apoi sa le comparam cu oferta, fie din stocurile tarilor, fie din ceea ce poate fi produs de industria’ de aparare, a spus generalul Milley in avionul care il aducea de la Washington.

Ucraina si-a epuizat tot armamentul de fabricatie ruseasca, iar apararea sa este de acum dependenta total de ajutorul militar occidental.

De partea cealalta, conform Washingtonului, Rusia s-a indreptat spre Coreea de Nord pentru a cumpara mari cantitati de rachete si obuze de artilerie.

SUA, principalul furnizor de sprijin militar pentru Ucraina, au promis deja sa trimita armament divers in valoare de 13,5 miliarde de dolari, in principal rachete antitanc Javelin, piese de artilerie si obuze compatibile cu sistemele de artilerie ale NATO.

Washingtonul a trimis de asemenea sisteme de artilerie de precizie HIMARS, dotate cu rachete GMLERS ghidate prin GPS, care sunt larg folosite in sudul si estul Ucrainei.

Kievul ar dori arme cu raza mai lunga de tipul ATACMS, care pot lovi la 300 km, dar SUA refuza, temandu-se ca aceste rachete ar putea viza tinte in teritoriul rus, ceea ce ar putea provoca o extindere a conflictului.

‘Politica actuala a Statelor Unite este ca nu trimitem ATACMS’, a reamintit generalul Milley. ‘Am avut aceasta discutie de mai multe ori cu omologul meu si cu alti responsabili ucraineni’, a adaugat el.

‘Trimitem HIMARS (…) cu GMLERS si aceste sisteme s-au dovedit foarte, foarte eficace impotriva fortelor ruse. Credem ca raza de actiune a HIMARS este suficienta pentru a raspunde nevoilor ucrainenilor in lupta lor actuala’, a mai afirmat generalul Milley.

SUA furnizeaza singure trei sferturi din obuzele la standarde NATO, a subliniat purtatorul de cuvant al Statului Major, colonelul Dave Butler.

‘Peste 10 tari din grupul de contact furnizeaza piese de artilerie de calibrul 155 mm si 15 doneaza munitii de 155 mm’, a aratat el.

Toate donatiile de armament pentru Ucraina sunt calculate astfel incat sa nu le slabeasca tarilor donatoare capacitatile militare, dar stocurile de munitii trebuie sa poata fi inlocuite cu regularitate, de unde necesitatea de a revitaliza productia industriei de aparare, a explicat purtatorul de cuvant.

‘Furnizarea de munitii americane Ucrainei nu este legata in mod specific de capacitatile de productie anuala a unui armament livrat de industria de aparare americana, dar aceasta capacitate de productie este unul din factorii luati in considerare’, a concluzionat el.

Comentarii: