Victorioasa la CCR, Ana Birchall ii cere lui Savonea sa demisioneze din CSM: „Desi sub un continuu asediu, am aparat statul roman si domnia legii cu profesionalism, responsabilitate si buna credinta”

politica

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit miercuri ca nu a existat conflict juridic de natura constitutionala intre Lia Savonea, fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, si Ana Birchall, fost ministru al Justitiei. Birchall ii cere acum lui Savonea sa demisioneze.

„CCR mi-a dat dreptate astazi, constatand ceea ce am sustinut mereu si anume ca nu a existat niciun conflict de natura constitutionala intre mine, pe vremea cand am detinut portofoliul de ministru al Justitiei, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Motivele invocate in cererea formulata la CCR de fostul presedinte al CSM Lia Savonea nu au fost sustinute de elemente de fapt si de drept, cererea fiind in mod evident sicanatorie si abuziva. De altfel, prin aceasta plangere la CCR, Lia Savonea a incercat transformarea unor animozitati personale fata de mine in argumente prin care sa-si sustina aceasta plangere formulata abuziv.
Activitatea mea in fruntea Ministerului Justitiei a avut la baza un comportament profesionist, responsabil si in spiritul cooperarii loiale intre institutii. Asa-zisul conflict inventat de doamna Savonea a fost cauzat de faptul ca nu i-am tolerat derapajele. Pentru ca m-am opus propunerilor si deciziilor pe care le-am considerat si le consider toxice pentru sistemul judiciar si bunul mers al Justitiei, doamna Savonea a transformat frustrarile personale la rang de conflict imaginat, hartuind practic ministrul Justitiei. In lumina deciziei CCR de azi, Lia Savonea ar trebui sa demisioneze din CSM in regim de urgenta.

Sper ca o va face, pentru a da astfel si un semn de revenire pe un fagas normal, credibil, al CSM care trebuie sa reprezinte, asa cum se statueaza si in Constitutie, un garant al independentei Justitiei.

Asa cum am afirmat in repetate randuri, un comportament al doamnei Savonea, care sa ne fi aratat ca si-a inteles rolul in fruntea CSM, ar fi fost de natura a preveni inclusiv sesizarea facuta la CCR. In acest sens, reamintesc cererea doamnei Savonea transmisa Curtii in 11 noiembrie 2019, prin care a aratat ca, „intrucat actualmente Ana Birchall nu mai ocupa functia de ministru, este inoportuna solutionarea conflictului de natura constitutionala”. Astfel, este cat se poate de clar ca doamna Savonea a venit in fata CCR cu un conflict personal si nu cu unul care sa se circumscrie cerintelor constitutionale. Astfel de comportamente sunt incompatibile cu functia de membru CSM.

In calitate de ministru al justitiei, i-am reprosat in repetate randuri Liei Savonea lipsa de transparenta si de predictibilitate in stabilirea sedintelor plenului CSM, care sa-mi permita participarea in calitate de membru de drept CSM (asa dupa cum s-a putut observa cu usurinta, pentru ca avea misiunea de a asigura un „anumit vot”, d-na Savonea urmarea programul meu si stabilea sedintele de plen netransparent, abuziv, fara respect fata de principiul unei cooperari loiale interinstitutionale, doar-doar nu voi putea participa, astfel incat sa nu-mi pot exercita dreptul de vot pe teme extrem de importante privind bunul mers al justitiei! Cu toate aceste sicane, am reusit sa ii impiedic jocul marsav! Este de notoritetate publica ca, dupa sicane repetate la adresa mea, pe 8 octombrie, dupa a saptea incercare esuata de a o impune pe Adina Florea in fruntea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, Lia Savonea a denuntat „criza fara precedent” din cadrul CSM generata de lipsa cvorumului de la sedintele de plen, anuntand ca va sesiza CCR in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de actiunile mele in calitate de ministrul al Justitiei.

Decizia CCR de azi demonstreaza inca odata ca, in realitate, asa-zisul conflict a fost doar in imaginatia d-nei Savonea, fiind generat in principal de disperarea acesteia pentru ca nu a reusit sa-si faca jocurile in CSM – jocuri demne mai degraba de un politician decat de un magistrat.

Sper ca va avea decenta sa demisioneze!

Multumesc colegelor si colegilor din Ministerul Justitiei! Desi sub un continuu asediu, am aparat statul roman si domnia legii cu profesionalism, responsabilitate si buna credinta!”, a scris Birchall pe Facebook.

Pe 12 noiembrie 2019, seful Directiei Contencios din cadrul Ministerului Justitiei, Alexandru Stan, declara in cadrul sedintei publice ca cererea presedintelui CSM de la acea vreme, Lia Savonea, este „un demers artificial”. „Ne gasim in fata unui demers, in opinia noastra, artificial, prin care se creeaza impresia ca, de fapt, nu se doreste solutionarea unui conflict pendinte, ci declansarea, intretinerea si mentinerea in atentia publicului larg a unor animozitati cu un profund caracter personal”, sustinea Stan la CCR.

El afirma ca solicitarea depusa de CSM nu este justificata din punct de vedere juridic.

„In cadrul procedurii, in fata CCR nu este permisa renuntarea la judecata. Mai mult decat atat, cererea CSM are in vedere calitatea doamnei Birchall de ministru al Justitiei, insa trebuie observat ca, asa cum a fost formulat conflictul, nu se poarta doar intre ministrul Justitiei si CSM, ci si intre MJ si CSM, prin urmare nu se justifica aceasta (…) inoportunitate a analizarii solicitarii, asa cum se sustine in aceasta cerere. Solicitam respingerea acestei cereri si continuarea judecarii”, spunea Stan.

Magistratul-asistent a mentionat ca presedintele CSM a depus la dosarul cauzei un inscris prin care arata ca, prin schimbarea titularului portofoliului de ministru al Justitiei, ar fi inoportuna solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala intervenit intre MJ si CSM.

La acea data, Ana Birchall a fost in sala in calitate de fost ministru al Justitiei, cerand permisiunea sa ia cuvantul.

„Conflictul este intre autoritatile in functiune (…), punctul dumneavoastra de vedere pe care l-ati exprimat in scris cand s-a declansat conflictul exista la dosar, in prezent dumneavoastra nu mai aveti o calitate procesuala in aceasta cauza”, i-a transmis atunci presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Pe 8 octombrie 2019, Lia Savonea a denuntat „criza fara precedent” din cadrul CSM generata de lipsa cvorumului de la sedintele de plen, anuntand ca va sesiza CCR in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de actiunile ministrului Justitiei de la acea data, Ana Birchall, pe care o acuza de „ingerinta grava in activitatea procurorilor” si „actiuni de subminare a autoritatii CSM”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: