VIDEO Care sunt performantele sistemelor de aparare antiaeriana Patriot pe care SUA le vor transfera Ucrainei

externe

patriot

Cand Ucraina va primi Patriot, aceasta va fi cea mai puternica si mai avansata arma antiracheta pe care aliatii au predat-o ucrainenilor de la inceputul razboiului, potrivit bbc.com.

SUA a anuntat deja ca va acorda Ucrainei un nou ajutor in valoare 1,8 miliarde de dolari in care vor intra sisteme Patriot, munitie si antrenament pentru soldatii care vor opera sistemele de inalta tehnologie. Avand in vedere ca antrenamentele sunt de durata se estimeaza ca sistemele Patriot vor ajunge pe campul de lupta peste cateva saptamani.

Astfel de instalatii pot utiliza rachete cu diferite modificari, inclusiv cele capabile sa loveasca obiecte aflate la o distanta de pana la 80 km si la o altitudine de pana la 20 km.

Sistemul este conceput pentru a distruge tinte care zboara la viteze supersonice, poate urmari simultan pana la 125 de tinte si poate directiona rachete catre sase dintre ele.

Unul dintre principalele avantaje ale complexului este capacitatea de a dobori nu numai avioane si rachete de croaziera, ci si rachete balistice. Acest tip de rachete este cel care cauzeaza cele mai multe probleme pentru fortele de aparare aeriana ucrainene: sunt foarte greu de interceptat. O astfel de racheta nu zboara deasupra suprafetei pamantului, ci urca de-a lungul unei traiectorii balistice si de acolo ataca tinta aproape vertical, cu viteza mare.

Potrivit producatorului „Patriot”, cel mai recent sistem este capabil sa loveasca rachete balistice la o altitudine de pana la 20 km.

„PATRIOT PAC-3” – cea mai recenta versiune – poate functiona pe „Iskanders” (acestea sunt rachete balistice), pe „Dagger” (rachete hipersonice pentru avioane), pe „Zirkon” (rachete hipersonice anti-nava).

„Din ceea ce ni s-a pus la dispozitie, a fost cea mai buna solutie pentru momentul actual”, a explicat pentru BBC generalul ucrainean in rezerva Igor Romanenko, care, in calitate de adjunct al sefului Statului Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei, este responsabil cu apararea antiaeriana.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: