externe

Video – Depozit plin de tancuri Leopard 1 pentru Ucraina in Belgia. De ce nu au plecat inca tancurile pe frontul din est

Lui Freddy Versluys nu-i place sa fie numit traficant de arme. Dar are un depozit mare plin de tancuri second-hand de vanzare, pe care ar dori sa le trimita Ucrainei, arata agentia Reuters intr-un reportaj.

Stand langa zeci de tancuri Leopard 1 de fabricatie germana si alte vehicule militare in depozitul rece din estul Belgiei, Versluys a subliniat ca este directorul general a doua companii din domeniul apararii cu o gama larga de activitati, cum ar fi fabricarea de senzori pentru nave spatiale.

Dar si cumpararea si vanzarea de arme fac parte din afacerea sa. Iar tancurile sunt cele care l-au adus in centrul atentiei in ultimele zile, deoarece s-a angajat intr-o batalie publica cu ministrul belgian al apararii, Ludivine Dedonder, in legatura cu posibilitatea de a le trimite in Ucraina.

In timp ce alte natiuni occidentale s-au angajat in ultimele saptamani sa trimita tancuri grele de lupta  pentru a ajuta Ucraina sa respinga invazia Rusiei, Belgia nu s-a alaturat acestui grup, dintr-un motiv simplu: nu mai are niciun tanc. A vandut ultimul dintre ele – un lot de 50 – companiei lui Versluys in urma cu mai bine de cinci ani.

Intrebat de ce a cumparat tancurile, Versluys, un barbat cu parul argintiu in varsta de 60 de ani, a spus ca acesta era modelul de afaceri al companiei sale – cumpara echipamente militare nedorite in speranta ca altcineva le va dori in viitor.

„Inca mai exista tari in lume care au aceste tancuri Leopard 1. Asa ca exista intotdeauna posibilitatea fie de a vinde piese de schimb, fie de a vinde tancuri suplimentare”, a spus el.

Dar, a adaugat el: „Bineinteles, este un risc… Poate ca maine va trebui sa le aruncam la fier vechi (sau) peste 10 ani pot fi inca acolo”.

Dedonder a declarat ca guvernul a studiat ideea de a cumpara inapoi tancuri pentru a le trimite in Ucraina. Dar a criticat preturile  ca fiind „nerezonabile” si „extrem de ridicate”. Tancurile vandute cu 10-15.000 de euro fiecare sunt oferite spre vanzare la 500.000 de euro, desi nu sunt operationale, a spus ea.

Disputa evidentiaza o situatie dificila cu care se confrunta guvernele occidentale in timp ce se straduiesc sa gaseasca mai multe arme pentru Ucraina dupa aproape un an de razboi intens – armele pe care le-au aruncat ca fiind invechite sunt acum la mare cautare, iar multe dintre ele se afla acum in mainile unor companii private.

Dedonder nu a numit compania lui Versluys, OIP Land Systems, in acuzatiile sale. Dar Versluys este sigur ca el este tinta ei.  Versluys a facut pasul neobisnuit de a iesi in public pentru a contesta afirmatiile ministrului, oferind o perspectiva rara asupra functionarii unei afaceri care prefera adesea sa ramana cat mai discreta.

Versluys a declarat ca firma sa a cumparat cele 50 de tancuri pentru aproximativ 2 milioane de euro si ca doar 33 erau utilizabile. Asta ar insemna un pret unitar de 40.000 de euro pentru 50 de tancuri, sau aproximativ 60.600 de euro pentru 33.

El a spus ca pretul sau de vanzare ar putea varia intre cateva sute de mii si aproape un milion de euro, dar acest pret ar include lucrarile de reconditionare a tancurilor, care, a insistat el, ar putea fi foarte costisitoare.

Inlocuirea sistemului care controleaza focurile de arma ar putea costa 350.000 de euro pentru fiecare tanc, iar inlocuirea azbestului din motor ar putea costa 75.000 de euro, a spus el. Fiecare tanc trebuia sa fie evaluat individual.

„Inca trebuie sa vedem care este starea lor reala si ce trebuie sa cheltuim cu ele pentru a le face adecvate”, a spus el.

Ca parte a campaniei sale publice, Versluys a oferit jurnalistilor tururi ale depozitului sau de la periferia orasului provincial Tournai. Acesta seamana cu un hipermarket militar, plin de tancuri Leopard 1 in camuflaj verde prafuit si negru si de zeci de alte vehicule militare, alaturi de rafturi stivuite cu piese de schimb si gramezi de chingi.

In discursul sau, Versluys subliniaza ca tancurile Leopard 1 reconditionate ar putea fi gata de lupta in cateva luni – mult mai repede decat noile modele comandate astazi, a caror productie va dura ani de zile.

Leopard 1 este predecesorul tancurilor Leopard 2 pe care Germania, Polonia, Finlanda si alte tari au convenit luna trecuta sa le trimita in Ucraina. Este mai usor decat Leopard 2 si are un tip diferit de tun principal. Modelele din depozitul lui Versluys au fost modernizate ultima data in anii 1990.

Yohann Michel, analist la think tank-ul Institutul International pentru Studii Strategice, a declarat ca tancurile Leopard 1 nu vor fi la fel de valoroase pe campul de lupta ca succesoarele lor. Dar, a spus el, acestea ar putea fi inca de folos in confruntarea cu tancurile rusesti mai vechi si in sprijinul unitatilor de infanterie, in special daca ar fi reconditionate la un nivel ridicat.

In cazul in care Belgia nu rascumpara tancurile, o alta tara le-ar putea achizitiona pentru Kiev. Versluys a declarat ca a purtat discutii cu mai multe guverne europene despre aceasta optiune.

Cu toate acestea, orice export de Leopard 1 ar avea nevoie de aprobarea regiunii belgiene Wallonia, unde isi are sediul compania, si a Berlinului, deoarece tancurile au fost fabricate de firma germana KMW.

Versluys este un vanzator priceput, enumerand nume, numere de model si preturi pentru numeroase piese de echipament militar. A lucrat ca inginer in armata belgiana inainte de a se lansa in afaceri.

Desi nu-i place eticheta de „traficant de arme”, a declarat ca afacerea cu arme este mai buna decat reputatia sa: „Contrar a ceea ce spun oamenii, este o piata destul de civilizata.”

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

9 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

9 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

9 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

9 ore ago