externe

Video: ”Excalibur”, fenomenala arma primita de Ucraina. Este ghidata prin GPS si loveste tinta de la 40 de kilometri

General ucrainean Valeri Zalujni a publicat un videoclip care arata eficienta obuzierelor M982 Excalibur furnizate de SUA impotriva fortelor rusesti, scrie Business Insider.

In videoclipul postat pe pagina de Facebook a lui Zalujni, un soldat ucrainean lauda obuzierele Excalibur de inalta precizie, spunand ca acestea sunt extrem de importante pentru a lovi cu precizie echipamentele fortelor rusesti.

„Tragerile constante ale artileristilor nostri impotriva pozitiilor rusesti de pe malul drept [vestic] [al raului Dnipro], timp de 24 de ore pe zi, au dus la pierderea de catre inamic a unei cantitati uriase de echipamente”, a declarat militarul.

Videoclipul distribuit de comandantul-sef al Ucrainei pare sa arate mai multe sisteme de armament rusesc distruse, inclusiv ceea ce pare a fi un tun autopropulsat 2S7 Pion si doua sisteme antiaeriene S-300.

Proiectilele de 155 mm ghidate prin GPS ofera o alternativa precisa si cu raza de actiune mai mare la proiectilele de artilerie conventionale, fiind capabile sa loveasca la mai putin de doi metri de tinta.

Excalibur are o raza de actiune de 40 de km, potrivit documentelor bugetare ale Pentagonului de anul trecut, care au confirmat pentru prima data ca proiectilele au fost trimise in Ucraina.

In timp ce arma poate fi folosita pentru a lovi cu precizie tinte aflate in aceasta raza de actiune cu artileria normala, SUA au folosit-o chiar pentru a lovi direct un camion la peste 40 de km in cadrul unor teste, potrivit Forces.net.

BAE Systems, producatorul, a declarat ca „caracteristica cheie” a obuzului este ca are aceeasi precizie indiferent de distanta dintre arma si tinta, adaugand ca are o „probabilitate de eroare circulara”, care este o masura a preciziei unei arme, de mai putin de 10 metri.

Obuzele sunt lansate dupa ce un echipaj introduce coordonatele GPS in proiectil, iar odata ce acesta este lansat, aripioarele sale detasabile ies afara, permitandu-i sa-si ajusteze traiectoria pentru a lovi locul desemnat.

Precizia Excalibur „permite un efect de prima lovitura asupra tintei, ceea ce reduce numarul de obuze necesare, reducand in acelasi timp daunele colaterale”, potrivit documentelor armatei, preluate de Bloomberg.

Un dezavantaj al proiectilelor este costul – fiecare obuz Excalibur costa aproximativ 100.000 de dolari, potrivit documentelor, in comparatie cu doar cateva sute de dolari pentru o munitie conventionala, cum ar fi M795, proiectilul standard de 155 mm neghidat al armatei americane.

Se crede ca SUA au trimis aproximativ 3.000 de obuze Excalibur in Ucraina de la invadarea Rusiei anul trecut, a relatat Forces.net in ianuarie.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

41 de minute ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

31 de minute ago

Ciolacu, la Iasi, enervat ca a fost intrebat despre pozitia sa fata de moldoveni: „Nu cred ca n-ati zis vreodata bancuri cu ardeleni, cu olteni”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iasi, referindu-se la declaratia sa ca ”Buzaul nu…

21 de minute ago

Presedintele cubanez cere SUA sa scoata Cuba de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul

Presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel cere Statelor Unite sa scoata Cuba de pe lista statelor care…

34 de minute ago

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

O oră ago